Η Χίος τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Ισίδωρο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

  • Dogma
Άγιο Ισίδωρο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τίμησε και φέτος  η Χίος τη μνήμη του Πρωτομάρτυρά της Αγίου Ισιδώρου.

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου και φυλάσσεται και εκτίθεται σε  προσκύνηση , τμήμα του Ιερού λειψάνου από τον Άγιο Ισίδωρο, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου.

2 7 10 17 18 29

Το σεπτό λείψανο του Αγίου, πλαισίωναν Σπουδαστές της Α.Ε.Ν. Οινουσσών, φέροντες την Ελληνική Σημαία, την οποία  πρόγονοί μας έφεραν από τη γειτονική Σμύρνη της Μικράς Ασίας και φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο στη Σχολή Πλοιάρχων της Αιγνούσσας, καθώς επίσης και Χιώτισσες γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές στολές των Μαστοχοχωρίων της Χίου και φέρουσες κάνιστρα με μαστιχοφόρο σχίνο, δηλώνοντας έτσι την άρρηκτη σχέση του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου με το πολύτιμο και αρωματικό προϊόν της μαστίχας.

30

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος , σε μία συμβολική κίνηση, απένειμε  το Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου, στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δια του Προέδρου της κ. Γεωργίου Τούμπου. Ο Σεβασμιώτατος  αναφέρθηκε στην 78χρονη ιστορία της Ενώσεως και τόνισε για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση της Τοπικής Εκκλησίας και του Επισκόπου της για τη διατήρηση της αναγκαστικότητας της Μαστίχας Χίου, ως  Π.Ο.Π., προϊόν που συμβάλλει αποφασιστικά μαζί με την Εμπορική μας Ναυτιλία , όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και στην κοινωνική  συνοχή και τη διατήρηση των Εθίμων και Παραδόσεων των κατοίκων του νησιού μας. Ακολούθησε πάνδημη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του Σεπτού λειψάνου του Αγίου, με μεγαλοπρεπή πομπή, η οποία, μέσω της Προκυμαίας, κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία Βουνακίου και δια της οδού Απλωταριάς, επέστρεψε στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου μετά την Απόλυση, κλήρος και λαός έψαλαν τον Εθνικό μας ύμνο και το «Χριστός Ανέστη», με τον Μητροπολίτη μας να υπογραμμίζει, ότι αν ο Ελληνικός λαός πορεύεται έχοντας στο νού και την καρδιά του αυτά τα δύο, δεν πρέπει να φοβάται  τίποτα.

32 33

Να σημειώσουμε, ότι κατά τη διάρκεια της διέλευσης της Ιεράς λιτανείας  από την προκυμαία, σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού αλλά και επιβατηγά απέδωσαν τιμές, ενώ την περιφορά παρακολούθησαν και τα στελέχη της Frontex που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της Μ. Βρετανίας και της Ρουμανίας.

35 38


φωτογραφίες: Ιωάννης Μαρουκάκης

TOP NEWS