Το χρονικό της απελευθέρωσης μέσα από την καστοριανή ντοπιολαλιά

  • Dogma
καστοριάς

Επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της πόλεως από τον τουρκικό ζυγό πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, στα πλαίσια των εορτασμών για τον Πολιούχο Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά και τη συμπλήρωση 105 χρόνων ελεύθερου βίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο «Έσπερος» και είχε ως θέμα «Το χρονικό της απελευθέρωσης μέσα από την καστοριανή ντοπιολαλιά και τη γλώσσα των εφημερίδων της εποχής».

Ομιλητές ήταν η κα Μαρούλα Γκαμπέση, γνωστή για την ενασχόλησή της με τη λαογραφία της Καστοριάς και την τοπική ιστορία και ο κ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Οικονομολόγος και ερευνητής της τοπικής μας ιστορίας.

Σε συγκινησιακό κλίμα παρουσιάστηκε η διαχρονική σχέση των κατοίκων της Μακεδονίας μας με τη ζωή της Εκκλησίας και φωτίστηκαν άγνωστες σε πολλούς πτυχές της απελευθέρωσης του τόπου μας.

Την μέρα του Αη-Μηνά χτύπησαν οι καμπάνες, οι γυναίκες ζύμωναν ψωμιά και έβαφαν κόκκινα αυγά, γιατί ήρθε η ανάσταση! Ο ελληνικός στρατός, με μπροστάρη τον Αγιού Μηνά, ελευθέρωνε την πόλη των Καστοριέων, και απάλλαξε τους Έλληνες μετά από 500 και πλέον χρόνια σκλαβιάς από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ομιλητές και συμβούλευσε πως θα πρέπει να βρισκόμαστε και να ζούμε τη ζωή της Εκκλησίας, όπως ακριβώς και η πρόγονοί μας. και έκλεισε λέγοντας πως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως τον καθοριστικότερο ρόλο στην απελευθέρωση της πατρίδος μας διαδραμάτισε ο Κλήρος και η Εκκλησία.

ekdilosi_apelftherosis008 ekdilosi_apelftherosis004 ekdilosi_apelftherosis003 a801120ba3c46aa176f1cba39cc4c41e_L ekdilosi_apelftherosis010

TOP NEWS