Το Χρυσό Μετάλλιο της Πύλου στον Αρχιεπίσκοπο

  • Dogma
Πύλου

«Η Εκκλησία δεν είναι απλά ο θεματοφύλακας του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και ο εκφραστής του ανόθευτου και αναλλοίωτου ελληνοχριστιανικού πολιτισμού» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Δημαρχείο Πύλου – Νέστορος, όπου τον τίμησαν με το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Ο Αρχιεπίσκοπος στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας σήμερα επισκέπτεται την Πύλο, για να παραστεί στον εορτασμό της συμπλήρωσης 190 χρόνων από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, ενώ αμέσως μετά επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Τριών Ναυάρχων στην Κεντρική πλατεία της Πύλου. Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας και η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. Έπειτα σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Πύλου – Νέστορος πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Χρυσού Μεταλλίου της πόλης στον Αρχιεπίσκοπο. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα του απένειμε την τιμητική αυτή διάκριση, ύστερα από πρόταση του Δημάρχου κ. Δημητρίου Καφαντάρη, αλλά και για την πρόσκληση να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, μιας εορτής «με πολυδιάστατη σημασία και πολλά μηνύματα, τόσο προς τούς Ευρωπαίους, όσο και προς τον λαό μας». Αναφέρθηκε στο γεγονός της νικηφόρου ναυμαχίας, το οποίο, όπως είπε, «μας υπομιμνήσκει το πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των Ευρωπαϊκών δυνάμεων για την απελευθέρωση ενός Ευρωπαϊκού χώρου, ο οποίος εδοκιμάζετο και ασφυκτιούσε. Το πνεύμα, το οποίο απετέλεσε αρκετά χρόνια μετά, έναν από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο οποίος δεν πρέπει ούτε να αποδυναμωθεί, ούτε και να αφανιστεί». Έκανε λόγο για ενότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη που βοήθησαν να εδραιωθεί η ελευθερία, γιατί όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «ναι μεν η ελευθερία είναι κάτι που το κερδίζεις με αγώνες, αλλά απαιτεί περισσότερους αγώνες για να μπορέσεις να την διατηρήσεις, προκειμένου να την χρησιμοποιήσεις ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας του λαού».

DSC_0477 DSC_0481 DSC_0502 DSC_0522 DSC_0531 DSC_0552 DSC_0613 DSC_0614 DSC_0627 DSC_0662

Επεσήμανε, επίσης, πως όλα αυτά τα αντλούμε μέσα από την ιστορία και αναφέρθηκε στην αξία της ιστορίας την οποία κάλεσε να μελετούμε και να την διαβάζουμε διαρκώς γιατί «μας διδάσκει με τις αρχές που διασώζει και με τις οποίες αρχές διαμορφώνεται ένας πολιτισμός, ο οποίος για την πατρίδα μας είναι ο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. Είναι ο πολιτισμός, ο οποίος απετέλεσε τη βάση και τον πυλώνα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι αυτός πάνω στον οποίο διαμορφώθηκε, με βάση τις ίδιες αρχές που τον χαρακτηρίζουν και τον δομούν, ο πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων, των Βυζαντινών, των Νεοελλήνων, μπολιασμένος με το χριστιανικό περιεχόμενο των εννοιών της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της κοινότητας, της ισότητας και της ελευθερίας». Προσέθεσε, εξάλλου, ότι η μελέτη της ιστορίας κάνει σαφές «τι σημαίνει ότι η Εκκλησία, και μάλιστα η Ορθόδοξη Εκκλησία, εδώ στον τόπο μας, δεν είναι απλά ο θεματοφύλακας του ιστορικού παρελθόντος αλλά και ο εκφραστής του ανόθευτου και αναλλοίωτου ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, ο οποίος μπορεί και μεταλαμπαδεύεται διαχρονικά αλλά και συγχρόνως διαμορφώνει στη συνείδηση του λαού μας την έννοια της εκκλησιαστικότητας και της κοινωνίας ως στάση ζωής, ως κοινωνία συνύπαρξης, σεβασμού στον άλλο, αλληλεγγύης ακόμη και συμπαράστασης». Κάλεσε, επίσης, να μην κτυπάμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, και να μην προσπαθούμε να τα θέσουμε στο περιθώριο της κοινωνίας ζητώντας να αντλήσουμε τα στοιχεία εκείνα με τα οποία θα πορευθούμε προς το μέλλον. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά για την τιμητική διάκριση και ευχήθηκε «ο όμορφος αυτός τόπος της ιστορίας και του πολιτισμού να ευημερεύει και να αναπτύσσεται συνεχώς για το καλό των πολιτών του και της πατρίδας μας γενικότερα».

DSC_0706 DSC_0713 DSC_0753 DSC_0762 DSC_0774 DSC_0786 DSC_0859 DSC_0869 DSC_0874 DSC_0889 DSC_0912 DSC_0921 DSC_0933 DSC_0946 DSC_0958

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Πετρόπουλος, ο πρ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το βράδυ παρουσία του Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Πύλου η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

DSC_0066 DSC_0027 DSC_0015 DSC_0009

TOP NEWS