ΔΕΙΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ: Αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός ι.ν. Αγίου Φωτίου

  • Dogma
φωτίου

Ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός σε απευθείας μετάδοση από τον ιερό ναό Αγίου Φωτίου του Μεγάλου στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την αυριανή ημέρα, κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο πατριάρχης και ισαπόστολος Άγιος Φώτιος ονομάσθηκε Μέγας για το πολυσχιδές θεολογικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο του. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές του Βυζαντίου και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, καθώς υπήρξε επίσης ένας από τους σημαντικότερους λογίους του μεσαιωνικού ελληνισμού.

 

Στις 6 Φεβρουαρίου 1992, συγκλήθηκε η πρώτη συνέλευση των κατοίκων της περιοχής Ποσειδωνίου, για την ανέγερση του Ιερού Ναού. Στις 14ης Νοεμβρίου 1995, συγκλήθηκε, από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Παντελεήμονα τον Β΄, το 15ο Θεολογικό Συνέδριο προς τιμήν του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, που υπήρξε Γίγαντας της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης κι όμως μέχρι τότε ήταν άγνωστος. Ως ανάδοχος ο Παναγιώτατος ανακοίνωσε “ο Ιερός Ναός ούτος θέλει ανεγερθεί προς τιμήν και μνήμην του Μεγίστου εν Ιεράρχαις Φωτίου του Μεγάλου”. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1997 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον μακαριστό μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα τον Β΄ και έκτοτε άρχισε η ανέγερση ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε η κατακόμβη του ανεγειρόμενου Ναού. Το 2001 εκδόθηκε το Προεδρικό διάταγμα για την ανέγερση του ιερού ναού. Στις 10 Ιουνίου 2007, ημέρα Κυριακή, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου του Μεγάλου. Στις 17 Μαΐου 2009, ημέρα Κυριακή, έγιναν τα Ιερά Εγκαίνια υπό του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Πρωτεργάτης και κτήτορας του Ιερού Ναού, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καραστέργιος.

TOP NEWS