Δισαρχιερατική Λειτουργία στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
δισαρχιερατική λειτουργία

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας τελέστηκε στην Ξυνιάδα.

Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το πρωί της Πέμπτης 3 Μαΐου, ημέρα μνήμης των αγίων μαρτύρων  Τιμοθέου και Μαύρας στον Ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ξυνιάδος.

Με Ιερά αισθήματα σεβασμού, οι κάτοικοι της Ξυνιάδος, κάθε χρόνο πανηγυρίζουν τους αγίους μάρτυρες Τιμόθεο και Μαύρα, διότι την ημέρα αυτή Εγκαινιάσθηκε ο Ιστορικός Ναός του χωριού τους.

Στην Θεία Λειτουργία προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζα της Δυτικής Τανζανίας κ. Ιερώνυμος, πνευματικό ανάστημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στην Ιερά Μητροπόλή μας, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αθανασίου Σύρου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Αναστασίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Δομοκού και Ξυνιάδος Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνου Καρβέλη, Ιερέων από την Αρχιερατική Περιφέρεια Δομοκού και του Αρχιδιακόνου π. Ευσταθίου Κατόπη.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και πολλοί πιστοί από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μουάνζα κ. Ιερώνυμο καλωσορίζοντάς τον για ακόμη μια φορά στην Μητρόπολή μας και δι’ ολίγον αναφέρθηκε στους δύο τιμωμένους αγίους, στην επέτειο των Εγκαινίων και στο Ιεραποστολικό έργο που επιτελεί ο ελληνομαθής Μητροπολίτης Μουάνζα κ. Ιερώνυμος.

Χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

«Αγαπητοί μου αδελφοί είναι μεγίστη τιμή για το χωριό σας, η σημερινή παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μουάνζα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Ιερωνύμου. Αξιωθήκαμε όλοι αυτής της χαράς της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας και της παρουσίας του Σεβασμιωτάτου επί τη μνήμη των Αφρικανών αγίων ενδόξων μαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας και επί τη επετείω των Εγκαινίων του Ιστορικού αυτού Ναού της Παναγίας.

Οι δύο τιμώμενοι άγιοι είναι ζεύγος Ιερατικό, που αγωνίστηκαν για την πίστη τους στον Χριστό, ζώντας αφοσιωμένοι στο έργο τους και υπομένοντας πολλά και φρικτά βασανιστήρια για την αγάπη και την πίστη τους στο Χριστό.

Στην σημερινή εποχή, που δεν έχουμε τέτοιου είδους μαρτύρια αλλά έχουμε ιδεολογικά μαρτύρια,  οι άγιοι είναι πρότυπο για όλους τους Ιερείς και για όλους τους πιστούς και μακάρι με τις προσευχές τους να μας χαρίζουν δύναμη πίστεως για να είμεθα στέρεοι και εδραίοι στο καθήκον μας, στην πίστη μας και στην αγάπη του Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος άγιος Μουάνζα αδελφοί μου, αγωνίζεται καθημερινά για να μεταδίδει το Φως του Χριστού εις τους Αφρικανούς αδελφούς μας και όλοι εμείς κλήρος και λαός της Μητροπόλεως Φθιώτιδος στηρίζουμε το έργο του.

Μετά την ολοκλήρωση του Καθεδρικού Ναού του αγίου Νικολάου στην πόλη Μουάνζα, χτίζουμε το Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο, το οποίο θα είναι καύχημα για την περιοχή και θα κηρύττει συνεχώς την χριστιανική αγάπη του Φθιωτικού Λαού. Οι άνθρωποι της Ιεραποστολής είναι ευλογημένοι άνθρωποι.

Σεβασμιώτατε, να είστε βέβαιος ότι όλος ο Φθιωτικός Λαός προσεύχεται για σας, να σας δίδει ο Θεός δύναμη και έτη πολλά για  να συνεχίσετε το Ιεραποστολικό και πολύ δύσκολο έργο σας, βαπτίζοντας πολλούς ακόμη χριστιανούς και μεγαλύνοντας το όνομα του Θεού».

Στην συνέχεια ο άγιος Μουάνζα αντιφωνώντας τον λόγο του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου μας, τον ευχαρίστησε για τα πατρικά λόγια αγάπης προς το πρόσωπό του και δι’ ολίγον ωμίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο Ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως του.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Δοξάζω το όνομα του Τριαδικού Θεού μας, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε, εντιμότατοι άρχοντες και ευλογημένε λαέ του Θεού, που με αξίωσε η χάρη Του σήμερα να επισκεφθώ για πρώτη φορά την ευλογημένη αυτή περιοχή και ιδιαίτερα να συλλειτουργήσω με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο.

Είναι αλήθεια αδελφοί μου, ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Αφρικής δεν έχει γνωρίσει τον Χριστό και γι’ αυτό αγωνίζεται το Πατριαρχείο μας και ο Πατριάρχης και Πάπας Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, του οποίο σας μεταφέρω τους Αναστάσιμους χαιρετισμούς και ευλογίες.

Με την πολύτιμη βοήθεια, συμπαράστασή και τις προσευχές σας, μας δίδετε κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε το θεάρεστο και δύσκολο έργο της Ιεραποστολής. Επ’ ευκαιρία της συνάξεως μας αυτής σας μεταφέρω και τις εγκάρδιες ευχαριστίες όλου του ποιμνίου μου.

Πάνω απ’ όλους ευχαριστώ εσάς Σεβασμιώτατε, διότι 30 χρόνια τώρα με στηρίζετε και μου δίνετε δύναμη με την στοργή και  αγάπη σας. Χριστός Ανέστη!».

Στην συνέχεια τελέσθηκε αρτοκλασία στην φιάλη του Ναού, στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μουάνζα ευχήθηκε και πάλι σε όλους Χρόνια Πολλά.

Ακολούθως οι δύο Αρχιερείς με την συνοδεία τους επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος, όπου έτυχαν της θερμής υποδοχής  και της αβραμιαίας φιλοξενίας του Καθηγουμένου π. Αθανασίου Σύρου.

Αφού προσεκύνησαν την Θαυματουργό, Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, ξεναγήθηκαν στους όμορφους χώρους του Μοναστηριού καθώς και στο μουσείο παραδοσιακών ειδών λαϊκής τέχνης, το οποίο λειτουργεί εντός της Μονής.

img_0082_1 img_0073 img_0054_0 img_0032_0 img_0014 δισαρχιερατική λειτουργία

 

TOP NEWS