«Εάλω η Πόλις». Εκδήλωση μνήμης στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
Εκδήλωση

Ημέρα μνήμης, ημέρα πένθους, ημέρα τιμής, «Εάλω η πόλις των πόλεων, πάρθεν η Βασιλεύουσα της Ρωμιοσύνης».

Η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, θέλοντας να τίμηση την θλιβερή αυτή επέτειο της Αλώσεως της Βασιλίδος των Πόλεων, διοργάνωσε το απόγευμα της 29ης Μαΐου 2016, εις την αίθουσα «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, εκδήλωση τιμής και μνήμης, προς τους τελευταίους υπερασπιστές της Κωνσταντινουπόλεως.

8ce3f1d3-39a7-46b7-9f3a-1c106f8d62e3

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, προσπάθησε μέσα από τα ζωντανά κείμενα του Φώτη Κόντογλου και τα τραγούδια που μιλούν και λένε για την πανέμορφη νύφη του Βοσπόρου, την Κυρά και Αρχόντισσα όλου του πολιτισμένου κόσμου, την σκλαβωμένη Βασίλισσα που μπορεί μεν να έχασε την ελευθερία της, την δόξα και τα μεγαλεία της, μα η καρδιά της όμως δεν έπαψε ποτέ να χτυπά και να δίνει το ρυθμό και το αίμα της σε ολάκερη την Ρωμιοσύνη, να μας μεταφέρει 563 έτη πριν στα  κυριότερα γεγονότα των ημερών εκείνων και μέσα από αυτά όλοι μαζί να συνεχίζουμε και σήμερα να ποτίσουμε συνεχώς το δέντρο της μνήμης μας μη αφήνοντας σε κανένα να κλέψει τα όσα σαν γένος αποκτήσαμε με θυσίες και αίμα, κάνοντας τον θρήνο μας τραγούδι και τον καημό μας νεράκι, διαλαλώντας ανά τους αιώνες«Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι’ άλλο…».

464f795c-374d-4506-8bc6-260c776dcf5a

Την ευθύνη της επετειακής αυτής εκδηλώσεως είχε ο Ελλογιμότατος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνας Τσομπάνης, σε συνεργασία με Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως και προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού π. Αναστάσιο Παρούτογλου, και την Λογοτεχνική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μυγδονία».

2868c27f-9826-4d51-b3e2-a9c32021acd6

Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως προσήλθε αρκετός κόσμος, ο οποίος και αυτός με τον δικό του τρόπο ήθελε να απότιση φόρο τιμής, στους πεσόντες ήρωες της Βασιλευούσης των Πόλεων, την Κωνσταντινούπολη, με πρώτο, τον τελευταίο Αυτοκράτορα τον Κωνσταντίνο Δραγάση Παλαιολόγο, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα Βασιλεύουσα στις καρδιές όλων 563 έτη μετά την θλιβερή εκείνη ημέρα, μέσα από την παρουσία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

e2219e0b-c20f-4baf-9fb5-67fa28d924ac

TOP NEWS