Εγκαίνια μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στον Πειραιά (βίντεο)

  • Dogma
γενοκτονία

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου 2017 τα εγκαίνια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Πειραιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Πειραιά και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, έχει τίτλο «Πυρρίχιο Πέταγμα» και είναι ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.

Να θυμίσουμε ότι το Μνημείο όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που φιλοξενεί πλέον το μνημείο είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και οι Βουλευτές: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Τραγάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Διαμάντω Μανωλάκου, Δημήτρης Καμμένος καθώς και ο τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας. Επίσης παρευρέθη και η, Ποντιακής καταγωγής, Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

2205peiraias-7 2205peiraias-3 2205peiraias-4 (1) 2205peiraias-8 2205peiraias-5 γενοκτονία 2205peiraias-9 2205peiraias-1

Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, πολλοί Πειραιώτες, πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι Ποντίων από το λεκανοπέδιο Αττικής.

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» αποκάλυψαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ ο Ηλίας Υφαντίδης ερμήνευε το «Αητέν’ ς επαραπέτανεν».

Πριν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου οι παρευρισκόμενοι πιστοί υποδέχθηκαν την Ιερά εικόνα της Παναγία Σουμελά, οποία ευρίσκετο από την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον Πειραιά.

Στους χαιρετισμούς τους, ο πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ, Γιώργος Παρχαρίδης έκανε ιστορική αναφορά στα γεγονότα της περιόδου 1916 – 1923, στις προσπάθειες που έγιναν και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας, στις αναγνωρίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι και σήμερα στο διεθνές περιβάλλον και παράλληλη καυτηρίασε την πολιτική της Ελληνικής Πολιτείας ζητώντας το θέμα να μπει στην ατζέντα των δύο χωρών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Τέλος ευχαρίστησε θερμά τον δωρητή Βαγγέλη Μαρινάκη για την προσφορά του αυτή.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον δωρητή του μνημείου, τόνισε ότι η μέρα αυτή είναι ξεχωριστή για τον Πειραιά με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού μνημείου εις μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας. Δήλωσε παρών στην προσπάθεια που κάνουν όλοι οι φορείς για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας, ευχαρίστησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ενώ έκλεισε με μία προσωπική αναφορά στον πνευματικό του πατέρα, όπως δήλωσε, τον Οδυσσέα Λαμψίδη.

«Το Μνημείο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, επειδή ο Πειραιάς ήταν το πρώτο λιμάνι, που υποδέχτηκε τα καραβάνια με τους πρόσφυγες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης τονίζοντας ότι «επρόκειτο για ένα προσωπικό χρέος προς την μητέρα μου». Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτών των ανθρώπων ζωντανή. Η ολοκλήρωση αυτής της κατασκευής είναι χρέος προς την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου αλλά και τις νέες γενιές οι οποίες δεν πρέπει να λησμονούν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Χρήστος Τοπαλίδης τόνισε ότι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στη θυσία των γενοκτονηθέντων προγόνων μας και των κακουχιών των διασωθέντων ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού, αυτό της ανέγερσης ενός μνημειώδους έργου που θα αποτελεί σημείο αναφοράς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, λαμβάνει σάρκα και οστά. Τέλος ευχαρίστησε θερμά τόσο τον δωρητή Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, γιατί χωρίς τις δικές τους ενέργειες το πάγιο αυτό αίτημα του οργανωμένου Ποντιακού χώρου ίσως να μην είχε πραγματοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Δρ Αντώνης Παυλίδης, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η πόλη του Πειραιά αποτελεί πλέον πόλη της ανθρωπότητας. Η αξία του μνημείου αυτού, ξεπερνάει τα όρια του Πειραιά ενώ προσθέτει νέα δύναμη στους πολίτες του κόσμου που αγωνίζονται για να αποτραπούν νέες γενοκτονίες και είναι απάντηση στους αρνητές της Γενοκτονίας.

Ο δημιουργός του μνημείου Παναγιώτης Τανιμανίδης, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί την πρώτη εικόνα που αντίκρυσαν οι πρόσφυγες όταν τους έφεραν τα πλοία. Το έργο και η ιδέα για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο έγινε μετά από συζήτηση με τον πατέρα του τονίζοντας ότι αποτελεί ένα θαλασσοδιάβατο κύμα, γιατί ένα κύμα μας πήρε και μας πέταξε και εσωτερικά είναι το πέταγμα που κάνει ένα προσφυγόπουλο.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορό Σέρρα.

Πηγή: epontos.blogspot.gr

TOP NEWS