Εγκαινιάστηκε στον Ναό Αγίου Φραγκίσκου η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

  • Dogma
φραγκίσκου

Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, η έκθεση εντυπωσίασε όσους βρέθηκαν μπροστά στα σημαντικά ευρήματα από την προϊστορία έως τους χρόνους της Ενετοκρατίας στην Κρήτη.

Οι πόρτες του καθολικού του Ενετικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου που θα φιλοξενήσει την προσωρινή έκθεση άνοιξαν, και αποκαλύφθηκε το τεράστιο έργο των αρχαιολόγων αλλά και όσων εργάζονται κοπιαστικά για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας. 

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο κα Τσιγκουνάκη «οι Ανασκαφές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, αποκαλύπτουν την εξέλιξη μέσα από την προϊστορία, την πρωτοιστορία και την ιστορία του Ρεθύμνου. Μέρος της ιστορίας οι ίδιες οι ανασκαφές, που διαπλάθουν γενεές αρχαιολόγων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι υιοθετούν το Ρέθυμνο και γίνεται δεύτερη πατρίδα τους».

Η προσωρινή έκθεση στον Άγιο Φραγκίσκο κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί από το κτήριο της Φορτέτσας όπου στεγαζόταν λόγω προβλημάτων στατικότητας του κτηρίου και μέχρι να καταστεί εφικτή η δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου. «Είναι εκκρεμές το αίτημα για ένα μόνιμο μουσείο στο Ρέθυμνο που έχει έναν τεράστιο πλούτο σε όλη την κλίμακα των διαφορετικών στρώσεων του πολιτισμού μας. Γίνονται οι συζητήσεις και με τη δημοτική αρχή και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στο Ρέθυμνο, ώστε πρώτα απ’ όλα να βρεθεί ο χώρος, να σταθεροποιηθεί ότι αυτός μπορεί να είναι ένας επαρκής χώρος για ένα καινούργιο σημαντικό μουσείο και σταδιακά να γίνεται υλοποιήσιμο στην πράξη. Ήδη πάντως αυτό που εγκαινιάζουμε δείχνει τον πλούτο και προκαλεί ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ένα μόνιμο μεγάλο μουσείο στο Ρέθυμνο. Υπάρχει η βούληση να προχωρήσει το ζήτημα σε ό,τι μας αφορά» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς σε δηλώσεις του, ενώ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρμόδιοι φορείς για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του νομού.

Η μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Φραγκίσκου ανήκε στο τάγμα των Φραγκισκανών επί ενετοκρατίας και ξεχωρίζει τόσο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του όσο και για τον γλυπτό του διάκοσμο. Οι Τούρκοι τον μετέτρεψαν σε πτωχοκομείο και το 1796 ίδρυσαν ακριβώς δίπλα σχολείο θηλέων. Στα ανατολικά του φαίνονται μέχρι σήμερα τα ερείπια των δύο παρεκκλησιών. Το στοιχείο που κάνει τον Άγιο Φραγκίσκο να ξεχωρίζει ανάμεσα στα μνημεία της πόλης είναι το αναγεννησιακό θύρωμα στην είσοδο του ναού, που κοσμείται με τα περίτεχνα κιονόκρανα σύνθετου ρυθμού.

 

TOP NEWS