Εκδήλωση των χορευτικών συγκροτημάτων των ενοριών της Αρχιεπισκοπής

  • Dogma
εκδήλωση

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για δεύτερη συνεχή χρονιά εορταστική εκδήλωση, που οργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τη συμμετοχή των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται σε αρκετές από τις ενορίες μας, ξεχωριστή θέση έχουν τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Παιδιά και νέοι, αγόρια και κορίτσια, διαφόρων ηλικιών από το Δημοτικό έως και φοιτητές, αλλά και ενορίτες μεγαλύτερων ηλικιών, συμμετέχουν ενεργά στις πρόβες αλλά και στις εμφανίσεις του ενοριακού χορευτικού συγκροτήματος, κρατώντας ψηλά τις αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου στο κατάμεστο ανοιχτό Κηποθέατρο Παπάγου, χωρητικότητας 1.500 θέσεων.

IMG_4610 IMG_4611 IMG_4616 IMG_4644 IMG_4654

Συμμετείχαν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από τις ενορίες Αγ. Χαραλάμπους Ιλισίων,  Αγ. Γερασίμου Ιλισίων, Αγ. Άννας Χαλανδρίου, Αγ. Πάντων Καλλιθέας, Αγ. Βαρβάρας Δάφνης, Προφ. Ηλία Παγκρατίου, Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, Αγ. Ελευθερίου Χαλανδρίου και Αγ. Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου, που παρουσίασαν χορούς από  διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και συγκεκριμένα από  τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη Λευκάδα, τα νησιά, τον Πόντο και τη Μ. Ασία. Στην εκδήλωση συμμετείχε, δίνοντας ξεχωριστό παλμό και ενθουσιασμό με τα μουσικά όργανα και τα τραγούδια,  η Ορχήστρα ΚΑΝΩΝ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δεμελή που τραγούδισε και έπαιξε Κανονάκι. Επίσης έπαιξαν οι μουσικοί: Αντώνης Καλιούρης (Κλαρίνο), Αντώνης Γερογιάννης (Κρουστά), Βασίλης Τριάντης (Λαούτο), Δημητρής Κατσούλης (Βιολί), Στέλλα Βαλάση (Σαντούρι και Υποδιευθυντρία) της Ορχήστρας ΚΑΝΩΝ)  οι οποίοι είναι καθηγητές της Σχολής ΒυζαντινΉς και Παραδοσιακής μουσικής της Ι.Α.Α και τραγούδησε ο Παναγιώτης Λάλεζας.

IMG_4657 IMG_4665 IMG_4675 IMG_4687 IMG_4702 IMG_4722 IMG_4723 IMG_4726 IMG_4867 IMG_4729

Τους θεατές υποδέχθηκε ο Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος,  Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος και Οικογένειας, ο οποίος τόνισε τη διαχρονικότητα της συνοδοιπορίας Ορθοδοξίας και Ελληνισμού και τον τρόπο που αυτή βιώνεται στις δραστηριότητες των ενοριών της Αρχιεπισκοπής. Τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, ο οποίος συνεχάρη όλους όσους κοπίασαν για τη μεγάλη επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Υπογράμμισε δε ότι, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο, ο λαός μας θα έχει πάντα στην ψυχή του την παράδοση της ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, που θα τον συνοδεύει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, θα τον συντροφεύει στις χαρές και θα τον παρηγορεί στις λύπες του.

IMG_4886 IMG_4923

Εκπληξη της βραδιάς ήταν η Σοφία Μάνου, η οποία τραγούδησε το «Έχε γειά πάντα γειά…», τονίζοντας ότι η Πόλη μπορεί να έπεσε αλλά οι Έλληνες  δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Την εκδήλωση παρουσίασε η Βασιλική Καλιγέρη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και στέλεχος του νεανικού έργου της Ι. Αρχιεπισκοπής.


Φωτογραφίες Δήμητρα Παναγοπούλου

TOP NEWS