Ένας χρόνος αρχιερατικής διακονίας για τον μητροπολίτη Αργολίδος

  • Dogma

Ένα χρόνο στο Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αργολίδας, έκλεισε ο Μητροπολίτης Aργολίδος Νεκτάριος και συνεχίζει να εμπνέει το λαό της Αργολιδας, την τοπική εκκλησία και το ποίμνιο, ενώ σε κάθε του εμφάνιση γίνεται δέκτης θερμών εκδηλώσεων αγάπης και σεβασμού.

Μπουγιώτης Βαγγέλης

Ένα χρόνο στο Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αργολίδας, έκλεισε ο Μητροπολίτης Aργολίδος Νεκτάριος και συνεχίζει να εμπνέει το λαό της Αργολιδας, την τοπική εκκλησία και το ποίμνιο, ενώ σε κάθε του εμφάνιση γίνεται δέκτης θερμών εκδηλώσεων αγάπης και σεβασμού.

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος με τον απλό του χαρακτήρα έγινε από την πρώτη στιγμή της διαδοχής του Αείμνηστου Μητροπολίτη Αργολίδος Ιακώβου Β΄, πρόσωπο αγαπητό που αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τον λαό της Αργολίδας. Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος γεννήθηκε το 1952 στο Μαρούσι.

Κατάγεται εκ πατρός από το Μάνεσι Καλαβρύτων. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Ιερατικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη στρατιωτική του θητεία εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στην Κέρκυρα το 1976 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών Πολύκαρπο.

Το 1977 εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά. Το 1983 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας ως ιεροκήρυκας και υπεύθυνος του τομέα νεότητος.

Το 1991 μετά την παραίτηση για λόγους ασθενείας του μακαριστού καθηγουμένου Αρχιμ. Νικοδήμου Μπανταλούκα εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά.

Στις 18 Οκτωβρίου 2013, εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου, στις 20 Οκτωβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου Αθηνών, έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Άρτης Ιγνάτιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Πειραιώς Σεραφείμ, Ελασσώνος Βασίλειος, Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Κερκύρας Νεκτάριος, Κορίνθου Διονύσιος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Κηφισίας Κύριλλος, Ιλίου Αθηναγόρας και Θηβών Γεώργιος. Συλλειτούργησαν επίσης οι Επίσκοποι Επιδαύρου Καλλίνικος, Διαυλείας Γαβριήλ και Σαλώνων Αντώνιος ενώ από την Εκκλησία της Ουκρανίας ο Μητροπολίτης Τσερκάσι Σωφρόνιος. Στο Ιερό Βήμα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Δαμιανός, μαζί με τους Μητροπολίτες Πρεβέζης και Γλυφάδος.

Ενθρονίστηκε στο Ναύπλιο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 και στο Άργος την επομένη, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013.

Συγγραφικό Έργο

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος έχει συγγράψει πολλά βιβλία:

«Αρχιεπίσκοπος Λουκάς -Αρχιεπίσκοπος Λουκάς Βόινο-Γιασενέτσκι, ένας άγιος ποιμένας και γιατρός χειρουργός 1877- 1961»,

«Ο Άγιος Γουρίας»,

«Ταχύς εις βοήθειαν… Τα θαύματα του Αγίου Λουκά σήμερα»,

«Επιστροφή»,

«Ο στάρετς Σεραφείμ της Βύριτσα 1866-1949»,

«Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης 1891-1967»,

«Μέσα στους ανθρώπους εξορίστηκα –Συνοδοιπορία με τα παιδιά του πουθενά και του κανένα»,

«Υπεύθυνοι για όλα»

«Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά», Τόμοι Α΄, Β΄, Γ΄

το Λεύκωμα «Αγάπησα το Μαρτύριο».

Ακόμα έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου «Εχθρός του λαού»

TOP NEWS