Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου – BINTEO

  • Dogma
Σταγών και Μετεώρων

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και αρκετών Μητροπολιτών πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησαρίωνος Καλαμπάκας.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Παρέστησαν, οι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αυλώνος Χριστόδουλος, Καστορίας Σεραφείμ, Βρεσθένης Θεόκλητος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος, Άρτης Καλλίνικος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Ελασσώνος Χαρίτων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, Γρεβενών Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, Καρπενησίου Γεώργιος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος και ο Μητροπολίτης Καρθαγένης Μελέτιος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Eπίσης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Τοπικών Αρχών, Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί.

Σταγών και Μετεώρων 25112017_enthr_2

Η επίσημη υποδοχή του Μητροπολίτη πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμπάκας από τις Τοπικές Αρχές και στην συνέχεια με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα κι αμέσως μετά τελέσθηκε η ενθρόνιση.

Καλωσόρισμα απηύθυναν εκ μέρους του κλήρου ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος ως Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.

Στην συνέχεια στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «πρώτιστος σκοπός και ανύστακτος φροντίς μου η κατά Χριστόν αύξησις και προκοπή πάντων. Η διαφύλαξις μέχρι κεραίας της καλής ομολογίας της Ορθοδόξου πίστεως, ως κατέχει ταύτην και ομολογεί η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Ενδελεχές μέλημά μου η μετά ζήλου και ενθουσιασμού επιτέλεσις των ιερών καθηκόντων των Ιερέων εν ταίς Ενορίαις αυτών καθώς και η υπ᾿ αυτών τέλεσις των εν τη θεία λατρεία ιερών Ακολουθιών μετ᾿ ευπρεπείας, ευσχημοσύνης, σεμνής μεγαλοπρεπείας και τάξεως».

25112017_enthr_4 25112017_enthr_5

Επεσήμανε, επίσης, ότι η κοινωνική μέριμνα και πρόνοια θα κατέχουν την πρώτη θέση στο ποιμαντικό του ενδιαφέρον, ενώ υπογράμμισε ότι θα έχει εν Χριστώ κοινωνία και επαφή με όλους ανεξαιρέτως, μικρούς, μεγάλους, μορφωμένους, απλοϊκούς, «ώστε να καταστώ αδελφός και φίλος, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος εις τα προβλήματα, τις χαρές και τις λύπες αυτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στα Ιερά Μοναστήρια της Τοπικής Εκκλησίας σημειώνοντας πως «ο μοναστικός βίος έχει ένδοξον και αγίαν ιστορίαν Εκκλησιαστικήν και Εθνικήν. Τα ιερά Μοναστήρια αποτελούν την Κιβωτόν της Ορθοδοξίας και του Έθνους μας και η συμβολή αυτών είναι μνημειώδης και περίλαμπρος. Συμβολή, η οποία συνεχίζεται και καθίσταται πλέον άκρως απαραίτητος εις την σύγχρονον εποχήν της παγκοσμιοποιήσεως και του εθνικού και θρησκευτικού αποχρωματισμού. Διά τούτο, είναι ανάγκη να διασφαλίσωμεν τα δικαιώματα της επιθυμίας και του πόθου, των εν αυτοίς ασκουμένων, περί απομονώσεως και ησυχίας και να δημιουργήσωμεν τας καταλλήλους προϋποθέσεις, ώστε να επιτελούν ακωλύτως και ανεμποδίστως τα της μοναδικής πολιτείας. Ιδιαιτέρως δε εις τούτον τον μακάριον τόπον των Σταγών, όπου ηυλογήθη περισσώς από τον Θεόν διά της υπάρξεως της αγίας λιθοπόλεως των Μετεώρων».

Εξέφρασε τον σεβασμό προς τον προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ και μίλησε για το σημαντικό έργο του, ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους.

25112017_enthr_6 25112017_enthr_7

 

TOP NEWS