Εορτασμός Υπαπαντής στα χιονισμένα Μετέωρα

  • Dogma
μετέωρα

Με μεγαλοπρέπεια, αλλά και θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός στα Μετέωρα, προεξάρχοντος του ηγούμενου της Ι. Μ Μετεώρου, για τον εορτασμό της Υπαπαντής.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στα Μετέωρα παρά τη δυσκολία πρόσβασης, αφού οι καιρικές συνθήκες κατέστησαν το οδικό δίκτυο προβληματικό.

Ο ηγούμενος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στις προφητείες του Δίκαιου Συμεών, λέγοντας πως ο Χριστός από τότε έως και σήμερα επαληθεύοντας τα προφητικά λόγια του γέροντος, έχει καταστεί σημείο αντιλεγόμενο και η πτώση ή η ανάσταση πολλών.

Η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου είναι μία από τις παλαιότερες και η μεγαλύτερη από τις υπάρχουσες σήμερα μετεωρίτικες μονές. Η μονή ιδρύθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 14ου αι., από τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, πάνω στο βράχο που ονομαζόταν «Πλατύς Λίθος» και που ο ίδιος ονόμασε «Μετέωρο».

SAM_8174 SAM_8170 SAM_8186 SAM_8181 SAM_8177

Εκεί έκτισε το ασκητικό του καταφύγιο, οργάνωσε την πρώτη συστηματική μοναστική κοινότητα με αυστηρή τυπική μορφή κοινοβίου και οικοδόμησε ναό αφιερωμένο, όπως και η μονή στην Παναγία (Παναγία της Μετεωρίτισσας Πέτρας).

Ο επισκέπτης προσεγγίζει τη μονή από μια κατηφορική και στη συνέχεια από μια κλίμακα ανόδου. Προχωρώντας ψηλότερα, αριστερά συναντάμε την εστία, την τράπεζα και ανατολικά της το νοσοκομείο και γηροκομείο το οποίο κτίστηκε το 1572.

Δεξιά βρίσκονται το καθολικό και τα παρεκκλήσια. Στην νότια πλευρά του ιερού βήματος είναι προσκολλημένο το παρεκκλήσσιο του Τιμίου Προδρόμου, ένας μικρός θολωτός χώρος, ο οποίος κατά καιρούς δέχτηκε διάφορες δομικές επεμβάσεις. Οι αγιογραφίες του χρονολογούνται στα 1682.

TOP NEWS