Εορτή Αγίου Νεκταρίου στο Λαγκαδά

  • Dogma
λαγκαδά

Η Ιερά μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, εορτάσθη με την πρέπουσα λαμπρότητα και την οφειλόμενη τιμή, κατά το διήμερο 08-09 του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου ε.έ., εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων στην επαρχία Λαγκαδά ήταν ο περικαλλής ενοριακός Ιερός Ναός των Αγίων Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού και Αθανασίου του Μεγάλου, της κωμοπόλεως του Καβαλλαρίου, όπου και τιμάται ιδιαιτέρως ο Άγιος του 20ου αιώνος, και εις τον οποίο φυλάσσεται εικόνα του, η οποία και διεσώθη κατά θαυμαστό τρόπο στην πυρκαγιά που ξέσπασε στον παλαιό Ναό πριν από τριάντα έτη περίπου.

Την παραμονή της εορτής, προ της ενάρξεως του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εκομίσθη υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ευσεβίου Σπουργίτη, απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος του Αγίου, στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως του Καβαλλαρίου.

30875647565_3031256c8e_z

Την κυριόνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις την οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητος Καββαλλαρίου, πλήθος πιστών καθώς και πολλοί μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι και προσήλθαν για να τιμήσουν τον σήμερα τιμώμενο Άγιο, ο οποίος και θεωρείται ως ο προστάτης των Εκκλησιαστικών Σχολών.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Αιδεσιμολ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος ανεφέρθη στην προσωπικότητα του σήμερα τιμωμένου Αγίου, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «από την παιδική του ηλικία υπήρξε Άγιος και καθαρός, στις σπουδές του, ήταν άριστος μαθητής και φοιτητής και στην προσωπική του ζωή ήταν όσιος. Μέσα στην Ιεροσύνη, και ως διάκονος και ως Πρεσβύτερος και ως Επίσκοπος υπήρξε μία συνεχής «προσφορά θυσίας», προς τον άνθρωπο».

30875580835_56cbda6bab_z

«Η προτεραιότητα στην ζωή μας, μας συμβουλεύει ο Άγιος Νεκτάριος, θα πρέπει να είναι ο Χριστός και το Άγιο Θέλημα Του, η Εκκλησία και τα Μυστήρια», υπογράμμισε ο π. Αναστάσιος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «η καρδιά του Αγίου και ο νους του, ήταν ένα πράγμα και γι’ αυτό επαναλάμβανε συχνά την φράση του Αποστόλου Παύλου, «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός».

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι «μας συμβουλεύει ο Άγιος Νεκτάριος και μας λέει ότι αν μετανοήσουμε αληθινά, θα το δει αυτό μέσα στις καρδίες μας ο Θεός, διότι Αυτός είναι ο Παντογνώστης. Αν μετανοήσουμε ειλικρινά, τότε ο Κύριος αμέσως θα μας βεβαιώσει το: «Αληθῶς σοι λέγω, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἔσῃ ἐν τῷ παραδείσῳ» (Λουκ.κγ:43). Αυτό θα μας πει. Και εμείς θα το βεβαιωθούμε αυτό, θα το βιώσουμε, σαν κατάσταση αλήθειας και φωτός μέσα στις καρδιές μας, γιατί η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί».

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, διαβάστηκαν τα κόλλυβα του Αγίου Νεκταρίου ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνεχάρη ιδιαιτέρως τους Ιερείς του Ναού, για την άρτια επιμέλεια της πανηγύρεως, ενώ εξέφρασε για ακόμη μία φορά τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παρισταμένους ιερείς και πιστούς, που με την παρουσία τους κατά το διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων ελάμπρυναν την πανήγυριν της ενορίας του Καβαλλαρίου.

30240120173_34e4d69ab5_z-1

Απευθυνόμενος ειδικότερα στα πολλά παιδιά που κατέκλεισαν τον Ιερό Ναό και παρακολούθησαν με ευλάβεια τα τελούμενα της Θείας Ευχαριστίας και Κοινωνώντας στο τέλος πολλά από αυτά, των Αχράντων Μυστηρίων, ο Σεβασμιώτατος τα προέτρεψε να μιμούνται στην ζωή τους τα αγαθά παραδείγματα και να διδάσκονται από την ζωή των Αγίων, οι οποίοι είναι δείκτες πορείας προς την Αιώνιο Ζωή, διότι μέσα από τις λεπτομέρειες του βίου τους μπορούμε όλοι μας να διδαχθούμε, ακόμα και τώρα όπου διανύουμε μία εποχή όπου όλα λέγονται και όλα διαδίδονται, εκτός από το Μήνυμα του Ευαγγελίου.

TOP NEWS