Η Εορτή τη Αγίας Κυράννης στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
Αγίας Κυράννης

Ιερά Αγρυπνία επί τη ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστού τρόπου ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης, ετελέσθη την 9η του τρέχοντος μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., εις τον τόπο καταγωγής της Αγίας, την πανέμορφη και ιστορική κωμόπολη της Όσσης Λαγκαδά.

Του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος ετελέσθη στον Ναό της Αγίας Κυράννης Όσσης, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούτων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου  κ.κ. Θεοκλήτου, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου. Μετά το πέρας του Εσπερινού τα Σεπτά Λείψανα της Αγίας, μεταφέρθηκαν λιτανευτικός, συνοδεία ευλαβών προσκυνητών οι οποίοι κρατούσαν αναμμένες λαμπάδες και υπό του ήχου του ταλάντου,  εις τον παλαιό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πλησίον της Αγίας Τραπέζης του παλαιού Ναού ευρέθησαν τα λείψανα το 2011), όπου και πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο τέλος του οποίου και πάλι λιτανευτικός, διασχίζοντας όλη την κωμόπολη, τα Ιερά Λείψανα επέστρεψαν στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται μόνιμα και σε περίοπτη θέση.

unnamed-2 unnamed-3

Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιερισσού κ.κ. Θεοκλήτου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου, και συλλειτουργούντων των Σεβασ. Μητροπολιτών Τρίκκης κ.κ. Χρυσοστόμου και Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστησαν οι συπροσευχόμενοι οι Θεοφ. Επίσκοποι Θερμών κ.κ. Δημήτριος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος. Μεταξύ των ευλαβών πιστών και προσκυνητών που  παρευρέθηκαν κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, παρέστησαν και πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως Λαγκαδά, μοναχοί και μοναχές από τις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ενώ το αναλόγιο  του Ιερού Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους και τον παραδοσιακό τρόπο ψαλσίματός τους, οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος καθώς επίσης και οι εκλεκτοί ιεροψάλτες της Βυζαντινής χορωδίας της Μητροπόλεως μας «ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχων Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. Μουσικολογιώτατο κ. Γεώργιο Φερεντίνο, οι οποίοι έψαλλαν τους προβλεπόμενους ύμνους και τον κανόνα της ημέρας, κατά διάρκεια της Ιεράς Λιτανεύσεως. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθη στο γεγονός της ενθυμήσεως αυτής της ιστορικής στιγμής της ανευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης, που αποτελεί και το καύχημα αλλά και τον ευκλεή καρπό της περιοχής και επαρχίας μας, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι η ίδια με την ζωντανή παρουσία της ανάμεσα μας, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και εμείς ώστε να γίνουμε κληρονόμοι της Βασιλείας του Κυρίου, ενώ παράλληλα με το παράδειγμα του μαρτυρίου της, θέλει να δείξει προς όλους μας την σημασία των σωστών επιλογών που πρέπει να κάνουμε στην ζωή μας.

unnamed

Η Αγία Κυράννα με το ανδρείο και γενναίο φρόνιμα της, μας διδάσκει όλους εμάς σήμερα, ότι το Μαρτύριο είναι μία επιλογή συνειδητή και δεν επιβάλλεται από κανέναν αλλά διαλέγετε. Θα πρέπει να έχουμε όλοι μας, υγιή κριτήρια στις επιλογές που κάνουμε στην ζωής μας. Θα πρέπει να γίνουμε άνθρωποι του Θεού, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει ότι, πρέπει να διαλέγουμε πάντοτε το αληθινό αν θέλουμε να φαινόμαστε αντάξιοι της ιστορίας και των παραδόσεων του γένους μας. Οι υποχωρήσεις και συσχηματισμοί μας με το ψεύτικο, καταργούν την υπόσταση μας ως Ορθόδοξοι με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα στο αφανισμό και στην εξαθλίωση.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι το παράδειγμα της βιωτής και του μαρτυρίου της Αγίας  Κυράννης, μας δίνει την ευκαιρία σε όλους μας σήμερα, να καταφέρουμε να μείνουμε σταθεροί στην Πίστη μας και να συνδέσουμε την ζωή μας με τον Ιησού Χριστό, ενώ τέλος, ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς που τίμησαν αυτό το σπουδαίο γεγονός της για την περιοχή μας, καθώς και όλο το ευλαβές εκκλησίασμα που προσήλθε από διάφορες περιοχές του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχει προσευχιτικός και να προσκυνήσει τα Λείψανα της Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας.

TOP NEWS