Η εορτή της Παναγίας στο Άγιο Όρος

  • Dogma
Όρος

Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη, εορτάσθηκε εις την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους, η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως και της εις Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνας, συμπαραστατούμενος των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αριανζού κ.κ. Βαρθολομαίου και Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου (Πατριαρχείο Αντιοχείας). Προ της ενάρξεως της ολονυκτίου Αγρυπνίας πραγματοποιήθηκε η έξοδος της Ιεράς Εικόνος από το Παρεκκλήσιο της, όπου φυλάσσεται καθ’ όλο το έτος, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής και εν συνεχεία τελέστηκε ο μικρός εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις. Κατά την διάρκεια των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι παρόντες ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Λαυρεώτης, που όπως ορίζει και το  αρχαίο έθος ηγουμενεύει της πανηγύρεως, αντιπροσωπείες των Ιερών Μονών της Αθωνικής Πολιτείας, Ιερομόναχοι, Κληρικοί και Μοναχοί, καθώς και πλήθος ευσεβών χριστιανών και προσκυνητών από όλα μέρη της Ελλάδος που προσήλθαν και εφέτος με κατάνυξη για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, ζητώντας τη χάρη και τις ευλογίες Της. Μετά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε η Πανηγυρική Παραδοσιακή Αγιορείτικη Τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας ακούσθηκαν εόρτιοι λόγοι πνευματικής οικοδομής και σύντομοι χαιρετισμοί.

28686397054_0c571caab9_z 29230367801_8a08aae60a_z 29021116650_957afa546f_z

Το απόγευμα της κυριονύμου ημέρας της εορτής, και παρουσία σύσσωμης της Ιεράς Κοινότητος με επικεφαλη τον Πρωτεπιστάτη Βαρνάβαν Βατοπαιδινό με την οποία προσήλθε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος και είχε προστεί της πανηγύρεως εις τον Ιερό Ναό του Πρωτατου, τελέσθηκε ο Μεθέορτιος Εσπερινός και κατά το έθος το τελούμενο  Κτητορικό Μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνος και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αριανζού κ.κ. Βαρθολομαίου και Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου, ενώ παρέστησαν μεταξύ των άλλων και οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Σταυρονικήτα και Εσφιγμένου, Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Τύχων και π. Βαρθολομαίος. Την 29η του μηνός  Αυγούστου, τελέσθηκε εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής η μεθεόρτιος πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η λεγομένη και των «Κτιτόρων», προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αριανζού κ.κ. Βαρθολομαίου και Παλμύρας κ.κ. Ιωάννου., τους οποίους και πλαισίωναν μεταξύ των άλλων οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων, Αρχιμανδρίτες Πρόδρομος και Ναθαναήλ και ο Προηγούμενος π. Βασίλειος Ιβηρίτης (Γοντικάκης). Αναχωρώντας μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών από την Ιερά Μονή των Ιβήρων ο Μητροπολίτης Λαγκαδά είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο προαύλιο χώρο του Μοναστηριού με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, ο οποίος πραγματοποιεί και αυτός προσκυνηματική επίσκεψη αυτές τις ημέρες εις την Αθωνική Πολιτεία.

29309013215_f4600c8ede_z 29309090725_1ee79825a0_z 28688224193_30291ff5b0_z

Τέλος εκμεταλλευόμενος την παρουσία του εις το Περιβόλι της Παναγίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.κ. Μελίτωνας, συνοδευόμενος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, είχαν την ευκαιρία, αφού επισκέφτηκαν την Ιερά Κοινότητα και συνομίλησαν για επίκαιρα θέματα με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Βαρνάβαν Βατοπαιδινόν, και προσκύνησαν στο Καθολικό του Πρωτάτου την Εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστι, ενώ ετέλεσε εις το Ιερό Κελίο των Αρχαγγέλων και Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Δαβίδ Καρεώτη, επίσης επισκέφτηκαν τις Ιερές Μονές Διονυσίου, Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρας και Παντοκράτορος, όπου προσκύνησαν και θαύμασαν τα Ιερά Κειμήλια και τους θησαυρούς που φυλάσσονται, εδώ και αιώνες ως πολύτιμοι μαργαρίτες.

TOP NEWS