Η εορτή του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο

  • Dogma
Αλεξάνδρου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε κι εφέτος η μνήμη του μεγάλου Πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας αγίου Αλεξάνδρου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, προστάτου και πολιούχου της πόλεως του Παλαιού Φαλήρου.

 

Προσκεκλημένοι από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ήταν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Το απόγευμα στις 7, την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο Λόγο. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε και έδρασε ο άγιος Αλέξανδρος. Ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως διακρίθηκε για την αγιότητα του βίου του, την αγάπη του για την Εκκλησία και την υπεράσπιση του γνήσιου ορθόδοξου ήθους. Οι Άγιοι, κατά τον Μέγα Βασίλειο, είναι εικόνες έμψυχοι, ζωντανή πραγματικότητα, που μας δείχνουν τον δρόμο προς την αγιότητα. Ο άγιος Αλέξανδρος αποτελεί ζωντανή παρουσία αγιοσύνης. Είναι απόστολος, μάρτυρας, όσιος και ομολογητής. Γι’ αυτό η Εκκλησία τιμά τους Αγίους, οι οποίοι έλαβαν τον στέφανο της δόξης από τον Κύριο. Υποδεικνύουν σε όλους μας ότι σκοπός της ζωής μας αποτελεί η αγιοσύνη, που είναι σιωπή και πράξη. Αυτό είναι το μήνυμα για εμάς σήμερα: ο αγιασμός μας, η σωτηρία του ανθρώπου. Και ο αγιασμός είναι θαύμα του Θεού, όχι ανθρώπινο κατόρθωμα. Ας παρακαλούμε, λοιπόν, τον άγιο Θεό ώστε να βρισκόμαστε στον δρόμο του αγιασμού.

unnamed (1) unnamed (2) unnamed (3) unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6) unnamed (7)

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, παρέστησαν ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μεγάλο πλήθος λαού. Παρέστησαν, εκτός των Εφημερίων του Ιερού Ναού, και πολλοί Ιερείς από όλες σχεδόν της Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και από όμορες Μητροπόλεις. Με το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού και με τη συνοδεία της μπάντας και του αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της ιερής Εικόνας του Αγίου Αλεξάνδρου και του τιμίου του Λειψάνου, διερχομένων διά των οδών Αγίου Αλεξάνδρου – Ναιάδων – Αιόλου – Αλκυόνης. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ευχαρίστησε τον πιστό λαό, τους αγαπητούς Αρχιερείς και τους λοιπούς κληρικούς, τη φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τους συνεργάτες του Ι. Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου για την προετοιμασία και επιτυχία της φετινής Πανηγύρεως.

unnamed (8) unnamed (9) unnamed (11) unnamed

 

TOP NEWS