Εορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου στη Μηρόπολη Άρτης

  • Dogma
ζαχαρίου

Στο φερώνυμο Ιερό Ναό στην Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς, εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου, Νεομάρτυρος Ζαχαρίου του Αρταίου.

Η καταγωγή του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου ήταν από τα μέρη της Άρτας. Σε μικρή ηλικία εξισλαμίσθηκε και ήρθε στις Παλαιές Πάτρες όπου εξασκούσε την τέχνη του γουναρά. Όμως μετανόησε που αλλαξοπίστησε. Έτσι, αφού ήλθε σε μετάνοια, βρήκε κάποιο πνευματικό στον οποίο εξομολογήθηκε το αμάρτημα της εξωμοσίας του και ζήτησε την ευλογία να πορευθεί προς το μαρτύριο.

Η τοπική Εκκλησία της Άρτας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαχαρίου και εικόνα του φυλάσσεται στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας. Την μνήμη του Αγίου Ζαχαρίου πανηγυρίζει επίσης και η τοπική Εκκλησία των Πατρών, αφού ο Άγιος εργάσθηκε εκεί.

Των Ακολουθιών του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος.

Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο βίο του Αγίου Ζαχαρίου, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της μετάνοιας στη ζωή μας και πως μπορεί ο άνθρωπος αναγνωρίζοντας την πτώση του να επιστρέψει στην ορθή πίστη και γιατί όχι να καταστεί Άγιος της Εκκλησίας μας όπως ο εορταζόμενος Άγιος Ζαχαρίας. Η διαχρονική ομολογία και μαρτυρία της πίστεως καθαγιάζει τον άνθρωπο και τα έργα του, καθιστώντας τον φωτεινό παράδειγμα και οδοδείκτη στην πορεία προς την αιώνια Βασιλεία του Θεού.

TOP NEWS