Η εορτή του αγίου Θεοδώρου στην Τρίπολη

  • Dogma
αγίου Θεοδώρου

«Μεγάλα τά τῆς πίστεως κατορθώματα! ἐν τῇ πηγῇ τῆς φλογός, ὡς ἐπί ὕδατος ἀναπαύσεως, ὁ ἅγιος Μάρτυς Θεόδωρος ἠγάλλετο· πυρί γάρ ὁλοκαυτωθείς, ὡς ἄρτος ἡδύς, τῇ Τριάδι προσήνεκται. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τάς ψυχάς ἡμῶν».

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η εορτή του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στο ομώνυμο Εξωκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, στον λόφο άνω της Τριπόλεως. Ο Ιερός Ναός είχε ανεγερθεί υπό την μέριμνα του Πολεμάρχου και Ελευθερωτή του Γένους μας Θεοδώρου του Κολοκοτρώνη. Στον λόφο αυτό φιλοξενείται και η ιστορική θέση του «καθίσματος» του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλαισιωμένου εκ των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού. Συμμετέχοντες στην ιερά Ακολουθία του Εσπερινού ήταν τόσο ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Τριπόλεως όσο και το Δ/Σ του Συλλόγου, μιάς και υπό την εποπτεία του Συλλόγου τυγχάνει ο Ιερός Ναός, καθώς και πλήθος κόσμου, Αρχόντων της Πόλεως και του Νομού, Τριπολιτών και φίλων του Συλλόγου.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Εσπερινού προσφέρθηκαν νηστήσιμα γλυκίσματα και εδέσματα προς όλους, με μέριμνα του κυνηγετικού Συλλόγου Τριπόλεως.

unnamed (1) unnamed (2) unnamed (3) unnamed (4) unnamed (5) unnamed (6) unnamed (7) unnamed (9) unnamed (10) unnamed (11) unnamed (12) unnamed (13) unnamed

Ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.), Γαλερίου (305-311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305-312 μ.Χ.). Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο υπό του πραιποσίτου Βρίγκα. Διαβλήθηκε στον πραιπόσιτο ως Χριστιανός και εκκλήθηκε σε εξέταση. Εκεί ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό χωρίς δισταγμό. Ο διοικητής Βρίγκας δεν θέλησε να προχωρήσει στη σύλληψη και τιμωρία του αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει αργότερα. Πίστευε ότι ο Θεόδωρος θα άλλαζε και θα θυσίαζε στα είδωλα. Ο Μεγαλομάρτυς όχι μόνο παρέμεινε σταθερός στην πίστη του, αλλά έκαψε και τον ναό της μητέρας των θεών Ρέας μετά του ειδώλου αυτής. Αμέσως τότε συνελήφθη και ρίχτηκε από τους ειδωλολάτρες σε πυρακτωμένη κάμινο, όπου και τελειώθηκε μαρτυρικά.

TOP NEWS