Η επέτειος της απελευθέρωσης της Ουκρανίας στην Αθήνα

  • Dogma
Ουκρανίας

Την 25η επέτειο του ιστορικού γεγονότος της ύψιστης σημασία για την εγκαθίδρυση του Ουκρανικού Κράτους – την υιοθέτηση το 1991 από το Κοινοβούλιο της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Απόφασης για προκήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας τίμησε προχθές η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρέστησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Μητροπολίτες, ιερείς, πρέσβεις άλλων χωρών στην Ελλάδα, τοπικοί παράγοντες, Δήμαρχοι, πολιτικοί. Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Βολοδυμυρ Σκουρώφ καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και συνομίλησε μαζί τους, ενώ ο σύμβουλος της πρεσβείας επί εκκλησιαστικών θεμάτων κ. Γεώργιος Παπαχρήστου φρόντισε να δώσει στοιχεία στους ενδιαφερομένους για τη συμβολή στον πολιτισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στην είσοδο της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής για την επέτειο της απελευθέρωσης της Ουκρανίας υπήρχε μία μικρή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής.

img_1349 img_1354 img_1347 img_1346 img_1343 img_1341 img_1338 img_1333 img_1344

Η προκήρυξη του  ανεξάρτητου Ουκρανικού Κράτους έπαιξε το αποφασιστικό ρόλο στην τελική διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και στην εξάλειψη της ολοκληρωτικής σοβιετικής αυτοκρατορίας. Αυτή η ημέρα κατέστησε την αρχή της νέας φάσης του σύγχρονου, δημοκρατικού Ουκρανικού Κράτους. Ταυτόχρονα τις 24 Αυγούστου του 1991 έγινε στην ουσία η ανανέωση της κρατικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία ήταν το αποτέλεσμα του μακριού δρόμου του Ουκρανικού λαού προς την εγκαθίδρυση του Ουκρανικού κράτους.   Το σύγχρονο Ουκρανικό Κράτος απορρόφησε της παράδοσης από αρχαίους καιρούς του Κράτους της Ρους του Κιέβου, του Πριγκιπάτου της Γαλικίας και Βολίν, του Μεγάλου Λιθουανικού Πριγκιπάτου μέχρι το Κράτος των Κοζάκων και το κράτος της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας της αρχής του 20ου αιώνα.  Για πρώτη φορά η ανεξαρτησία και αυτοκυριαρχία του Ουκρανικού κράτους στην αρχή του 20ου αιώνα – τότε της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας – προκηρύχθηκε  τις 22 Ιανουαρίου του 1918 με Απόφαση της Ουκρανικής Κεντρικής Συνέλευσης (τότε Κοινοβουλίου της Ουκρανίας). Μετά από ένα χρόνο, τις 22 Ιανουαρίου του 1919, υιοθετήθηκε η Απόφαση για την Ένωση της Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας και της Δυτικής Ουκρανικής Λαϊκής Δημοκρατίας – αυτό γεγονός σε νομοθετικό, εδαφικό και πανεθνικό πλαίσιο ένωσε την Ουκρανία και θεμελίωσε την βάση για την αρχή της ιστορίας του ενωμένου Ουκρανικού Κράτους.

img_1319 img_1320 img_1321

Παρά ότι η Ουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία και  η Δυτική Ουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία νικήθηκαν από τους ξένους επιδρομείς και η ανεξαρτησία χάθηκε, ο Ουκρανικός λαός δεν άφηνε ποτέ τον αγώνα του για το δικαίωμα να ζει στο δικό του ανεξάρτητο κράτος. Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ήταν η υιοθέτηση τις 24 Αυγούστου του 1991  από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας της Απόφασης για Ανεξαρτησία του Ουκρανικού Κράτους. Κατά τα 25 χρόνια, που πέρασαν μετά από την εκείνη ιστορική ημέρα, η Ουκρανία απέδειξε σε όλο τον κόσμο, ότι πραγματοποιήθηκε ως ανεξάρτητο και  κυρίαρχο κράτος, που είναι σε θέση να καθιερώνει τις δημοκρατικές αξίες και να υπερασπίζει της ανεξαρτησία της.

img_1367

 

 

TOP NEWS