Επιμνημόσυνη Δέηση για την Άλωση της Πόλεως στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
Λαγκαδά

Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως του τελευταίου Αυτοκράτορος της Βασιλευούσης Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων ηρωικών υπερασπιστών της Πόλεως επί τη ευκαιρία της θλιβερής επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, ετέλεσε την 29η Μαΐου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά.

Στην σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά μεταξύ των άλλων έκανε και ένα παραλληλισμό των γεγονότων που προηγήθηκαν την περίοδο εκείνη και οδήγησαν στο θλιβερό γεγονός της Αλώσεως με τις σημερινές καταστάσεις που διέπουν την Πατρίδα μας, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως Έθνος, έχοντας ελπίδα και πίστη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Εν συνεχεία εις τις εγκαταστάσεις τις Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου η καθιερωμένη μηνιαία Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε του Ιερείς για τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας καθώς επίσης και για θέματα διοικητής φύσεως, δίδοντας έμφαση κυρίως στον τομέα της νεότητας ενόψει και της θερινής λειτουργίας του «Κέντρου Φιλοξενίας Νέων» της περιοχής του Σοχού, ενώ επίσης έκανε και αναφορά στο πρόγραμμα των επικείμενων εορτίων εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα κατά τον μήνα Ιούνιο.

Στο δεύτερο μέρος  οι Ιερείς της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως ενημερώθηκαν από τον Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας και τέως Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως Πάφου κ. Ζαχαρόπουλου Νικόλαο και τον Αντιστράτηγο ε.α. κ. Φλώρο Ιωάννη για την έκδοση της Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας, η οποία κυκλοφορεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων στα συζητηθέντα θέματα καθώς επίσης και ευρεία συζήτηση πάνω σε τομείς λειτουργικής, πνευματικής και διοικητής φύσεως και προβλημάτων που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες της Μητροπόλεως.

Προ της περατώσεως της Συνάξεως, διενεμήθη προς όλους ο έκτος τόμος των Βυζαντινών Αγιολογικών Κειμένων, του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού κ. Σωτηρίου Μπαλατσούκα, ενώ ακολούθησε γεύμα που παρετέθη στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων.

TOP NEWS