Με επιτυχία το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων της Αρχιεπισκοπής

  • Dogma
Αρχιεπισκοπής

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε το Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και η  πασχαλινή έκθεση βιβλίου, το Σαββατοκύριακο 17 -18 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Κεραμεικό.

Οι εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους, συνδιοργανώθηκαν από το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τις εκδόσεις «Εν Πλω», ενώ συμμετείχαν το Δημιουργικό εργαστήρι «hello kids», οι εκδόσεις «Αρχονταρίκι», οι εκδόσεις «Γρηγόρη», θεατρικές ομάδες, ηθοποιοί και παιδαγωγοί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 20180317_203106 20180317_203759
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τους μεγάλους περιελάμβανε τα εξής:
– Το Σάββατο 17 Μαρτίου, στις 5:00 μμ, με αφορμή το βιβλίο του ψυχολόγου Ελευθέριου Ελευθεριάδη “Πριν Νυχτώσει,  Κείμενα για το καθημερινό και το αιώνιο” πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση. Ο συγγραφέας συζήτησε με το κοινό και απάντησε σε ερωτήσεις.
– Ακολούθησε παρουσίαση του νέου βιβλίου «Λίγο πριν το τέλος… μια νέα αρχή” του π. Αντωνίου Καλλιγέρη, από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι». Μίλησαν ο π. Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος, – Εκπαιδευτικός και η κα. Βάσω Κόλλια, Πολιτική Επιστήμων, τ. Γενική Γραμματέας Ισότητας των φύλων. Χαιρετισμό απεύθυνε ο συγγραφέας του βιβλίου π. Αντώνιος Καλλιγέρης, και ακολούθησε συζήτηση με γονείς, που συντόνισε ο κ. Νικόλαος Σαμπαζιώτης.
– Στις 8.00 μ.μ. έλαβε χώρα η πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση «ΕΡΩΣ-ΗΡΩΣ», ένα θεατρικό αφήγημα, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Η αφήγηση έγινε από τη  Μαρία Κάτσενου, η πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια ανήκουν στον Γιάννη Πισιμίση, ενώ τραγούδησε η Αναστασία Χατζηπαύλου. Η τεχνική επιμέλεια της παράστασης ανήκε στον Τάσο Πασσιαλή. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου. Ο Προϊστάμενος του Ναού π. Χριστόδουλος Μπίθας, στην αρχή και το τέλος της παράστασης, μίλησε για τον Αλ. Παπαδιαμάντη και το συγκεκριμένο διήγημα, που με τη δική του  ασκητική βοηθά όλους στη βαθύτερη βίωση του χαρακτήρα της Μεγ. Σαρακοστής.

– Την Κυριακή 18 Mαρτίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου “ΛΑΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΤΗ MAGNA GRAECIA ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ”, του δρ Θεολογίας Σωτήρη Κόλλια, από τις εκδόσεις Γρηγόρη.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Δρ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Επ. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και ο Δρ. Δημήτριος Μαλέσης, Καθηγητής Ιστορίας Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.
Ακολούθως  όλοι συμμετείχαν σε ένα πανέμορφο ταξίδι καθώς ο συγγραφέας του βιβλίου  παρουσίασε πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από την «Μεγάλη Ελλάδα».Την εκδήλωση πλαισίωσαν με μουσική από την Κάτω Ιταλία οι μουσικοί Αναστασία Χατζηπαύλου και Νίκη Μιχαλάκα. Ο συντονισμός της εκδήλωσης ανήκε στον π. Ζήση Κτενίδη, υπεύθυνο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. –  Όλες οι ανωτέρω εκδηλώσεις έγιναν στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου με ελεύθερη είσοδο για όλους, ενώ παράλληλα λειτούργησε έκθεση ορθόδοξου χριστιανικού βιβλίου.

DSC_0032

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τους μικρούς μας φίλους περιελάμβανε :
– Τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς Όνομα», από την Ομάδα Θεάτρου «Δον Κιχώτες». Είναι το παραμύθι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της Γνώσης, της κυρα-Φρόνησης, του αλτρουισμού, της αυτοθυσίας, της δειλίας δικαστών Λαγόκαρδων, της πανουργίας αλλά και της ευγένειας σε μια μοντέρνα θεατρική εκδοχή.
– Τις ανοιξιάτικες ιστορίες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.  Θεατρική δραματοποίηση πασχαλινών ιστορίων του Αγίου των γραμμάτων μας. Από τη θεατρική ομάδα «Μαγικές Σβούρες»- Τα παραμύθια με την Ξένια- Παρουσίαση βιβλίων. Η γνωστή ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου παρουσίασε το νέο της βιβλίο και αφηγήθηκε  συναρπαστικά ευρωπαϊκά παραμύθια.
– Το θεατρικό Παιχνίδι «Έλα να παίξουμε μαζί, να γνωριστούμε από την αρχή». Μία ώρα  γεμάτη παιχνίδι για γονείς και παιδιά, μικρούς και μεγάλους με σκοπό την προσωπική τους συνάντηση. Με την εμψυχώτρια Μαρία Ροζακέα
– Την αφήγηση παραμυθιών «Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο». Παραμύθια και θρύλοι ενάντια στον φόβο, από τον Ιστορητή Δρ. Στέλιο Πελασγό.
– Λειτούργησαν ακόμη: έκθεση παιδικού βιβλίου, θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρια κατασκευών (λαμπάδα, φαναράκι με την τεχνική του βιτρώ, πασχαλινά φουσκωτά λαγουδάκια και κοτοπουλάκια από τσόχα, εργαστήρι decoupage).
Οι εκδηλώσεις στάθηκαν αφορμή γνωριμίας και στήριξης του  Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενημέρωσης & Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού», που ευαισθητοποιείται στην ηθική, ψυχολογική, υλική στήριξη και την παροχή  πληροφόρησης στις οικογένειες των παιδιών.

TOP NEWS