Εσπερίδα: Φορητές εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου και Ναών της Καστοριάς

  • Dogma
Καστοριάς

Εσπερίδα με θέμα «Φορητές εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου και ναών της Καστοριάς (12ος – 16ος αιώνας)», διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη καστοριάς, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς.

Στην πόλη της Καστοριάς, ένα εξέχον κέντρο του μεσαιωνικού ελληνισμού σώζονται 60 ναοί, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, σε πολλούς των οποίων διατηρούνται τοιχογραφίες από το τέλος του 9ου έως τον 19ο αιώνα. Από τους ναούς αυτούς περισυνελλέγη σε δύο περιόδους, το 1965 και το 1972, για λόγους προστασίας από αρχαιοκαπήλους, ένας σημαντικός αριθμός φορητών εικόνων, μέρος των οποίων εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλεως, ενώ ένας ικανός αριθμός αναλόγων εικόνων εξακολουθεί να κοσμεί τα τέμπλα των ναών.
Οι εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου, μαζί μ’ αυτές που παραμένουν στους ναούς της πόλεως, συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε αριθμό και ποιότητα σύνολα φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα σύνολα του είδους.

Ένα μέρος των εικόνων αυτών, που χρονικά εκτείνεται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα, αποτελούν το αντικείμενο της διαλέξεως του κ. Ευθυμίου Ν. Τσιγαρίδα, ομοτίμου καθηγητού Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο ΑΠΘ, τέως Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

TOP NEWS