Φθιώτιδος Νικόλαος: Το Άγιον Πνεύμα είναι το οξυγόνο της Πνευματικής μας ζωής

  • Dogma
φθιώτιδος

 Στην Ιστορική και αρχαιοπρεπή Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 28 Μαΐου.

Στην Ιερά Μονή ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος έγινε δεκτός με εγκάρδια υική αγάπη από τον Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Εφραίμ Τράνακα, καθώς και από το μεγάλο πλήθος των προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος.

Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε τριμελής Βυζαντινός Χορός υπό την Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Αμφιάλης κ. Γεωργίου Ρισάνου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Πανάγιο Πνεύμα και στα χαρίσματα εκείνα, τα οποία  χαρίζει στους ανθρώπους της πίστεως, οι οποίοι το αναζητούν.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Το Άγιον Πνεύμα αγαπητοί μου Πατέρες και αδελφοί, το οποίο τιμούμε σήμερα όλως ιδιαιτέρως, ευρίσκεται μέσα στην Εκκλησία, η οποία είναι η πηγή απ’ όπου εκπηγάζει και ευρίσκεται στους ανθρώπους του Θεού.

Το Άγιον Πνεύμα είναι η ελπίδα μας, η δύναμή μας και η καταφυγή μας. Εκείνο εφώτισε του Αγίους Αποστόλους κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, τους έδωκε δύναμη και το χάρισμα της γλωσσολαλιάς δια να κηρύξουν τα μεγαλεία του Θεού.

Ο άνθρωπος εκείνος που κατέχει το Άγιον Πνεύμα είναι αλλιώτικος, λάμπει ολόκληρος γιατί έχει μέσα του το αληθινόν Φως της Ζωής. Διακρίνεται για την πίστη του, την εγκράτεια, την ταπείνωση, την πραότητα, την πίστη, την αγαθοσύνη και την αγάπη, όλα αυτά τα χαρίσματα, τα οποία ο Απόστολος Παύλος ονομάζει, «καρπούς του Αγίου Πνεύματος».

Πρέπει αδελφοί μου να αναζητήσουμε το Άγιον Πνεύμα και η αναζήτηση μας οδηγεί στην Εκκλησία, η οποία μας δίδει τον τρόπο, την εν Χριστώ ζωή  για να το αποκτήσουμε.

Η κοινωνία μας σήμερα έχει ανάγκη από πνευματοφόρους ανθρώπους και για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει πρώτα εμείς να αναζητήσουμε το Άγιον Πνεύμα και να το λάβουμε.

Το Άγιον Πνεύμα είναι ολοζώντανο μέσα στην Εκκλησία μας. Είναι το οξυγόνο της Πνευματικής μας ζωής. Μέσα στον παγετό των παθών μας, Εκείνο είναι που μας ζεσταίνει και λιώνει τον πάγο. Είναι Αυτό που μας προφυλάσσει από τις επιθέσεις των δαιμόνων. Ευεργετεί και τον ψυχικό μας και το σωματικό μας κόσμο, διότι είναι ο Θησαυρός των Αγαθών».

Ο Σεβασμιώτατος εν κατακλείδι του κηρύγματός του,  προέτρεψε τους πιστούς ευχόμενος:

«Να ζητήσουμε από το Άγιον Πνεύμα αδελφοί μου να μη μας εγκαταλείψει ποτέ και να είναι παντοτινός σύντροφος της ζωής μας και κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Τις στιγμές εκείνες που χάνουμε το θάρρος και την πίστη μας.

Χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι το Άγιον Πνεύμα να μας στηρίζει να μας ενδυναμώνει, να μας θερμαίνει την πίστη και να μας σώζει».

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερά Λιτανεία, πέριξ της Ιεράς Μονής και ακολούθως εκ της Ιεράς Μονής προσεφέρθη σε όλους πλούσιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι.

img_0095 img_0048_2 img_0045_1 φθιώτιδος

 

TOP NEWS