«Γεύσεις ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» – Μια ξεχωριστή έκθεση στο Βόλο

  • Dogma
γεύσεις

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 7μ.μ., στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17), θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία».

Η έκθεση «Γεύσεις Μαγνησίας», οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος». Αποτελεί δε τον τελευταίο σταθμό του διετούς ταξιδιού που η «Μαγνήτων Κιβωτός» αφιέρωσε στις γεύσεις της Μαγνησίας και συνάμα συμπίπτει με τον εορτασμό των τριών χρόνων λειτουργίας  του Μουσείου της Πόλης.

Οι γεύσεις και τα τοπικά προϊόντα της Μαγνησίας για περισσότερο από έναν αιώνα αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Τόπος ευνοημένος, με εδαφική πολυμορφία, πολυσυλλεκτικός, με κατοίκους που έχουν εγκατασταθεί εδώ από άλλες περιοχές φέρνοντας μαζί τους τις παραδόσεις και την τεχνογνωσία τους, με σημαντική παράδοση, αλλά και παρόν στον τομέα της μεταποίησης, ξαφνιάζει με την ποικιλία και τη διαχρονική ποιότητα στις γεύσεις του.

Η παραγωγή του νομού είναι πλούσια σε γευστική και διατροφική αξία αποτελώντας την καλύτερη πρώτη ύλη για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη  μεταποίηση και συσκευασία της. Πολλά από τα προϊόντα σύντομα έγιναν επώνυμα πανελλήνια, ενώ συχνά κατέκτησαν και αγορές του εξωτερικού.

γεύσεις

Οι διατροφικές συνήθειες των ντόπιων αναμίχθηκαν με αυτές των προσφύγων  και των μεταναστών κι έδωσαν πρωτότυπες συνταγές, αλλά και τους περίφημους μεζέδες στα τσιπουράδικα του Βόλου.

Η έκθεση παρουσιάζει όψεις της διατροφής στη Μαγνησία (παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, μεταποίηση, κατανάλωση), αλλά και μνήμες που συνδέονται μαζί της από διάφορα στιγμιότυπα της καθημερινότητας (πανηγύρια, γλέντια, γιορτές, περίοδοι κρίσης, συναθροίσεις). Περιλαμβάνει κυρίως τεκμήρια από τις συλλογές του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου. Πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή φορέων και ιδιωτών, που παραχώρησαν φωτογραφίες και αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους. Εκτείνεται πέρα από την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων σε όλους τους χώρους του Μουσείου Πόλης, συμπληρώνοντας και ανανεώνοντας τη μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία, τόσο μακριά τόσο κοντά».

Η εκδήλωση αυτή, πέραν των προαναφερόμενων σημαντικών σταθμών τόσο για την «Μαγνήτων Κιβωτό», όσο και για το Μουσείο της Πόλης, έχει να καταδείξει και δύο ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία: Αφενός να αναδείξει τις ευεργετικές συνέπειες της συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής μας Εκκλησίας. Η δράση αυτή σχεδιάστηκε από την Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, για την συμμετοχή στο Θεματικό έτος Πολιτισμού της «Μαγνήτων Κιβωτού», «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», κατόπιν στενής και πυκνής συνεργασίας με τον φορέα, αλλά και πολύμηνης αναζήτησης σε μουσεία, Συλλόγους και ιδιώτες.

Αφετέρου, επιδιώκουμε μέσω της Έκθεσης, «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», οι χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας να ανακαλύψουν το μακροχρόνιο γαστρονομικό πολιτισμό της περιοχής μας. Είναι σημαντικό όσοι επιλέγουν τη Μαγνησία για τις διακοπές τους να γνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα, τις επιχειρήσεις που τα ανέδειξαν, αλλά και να μάθουν για την ιστορία και τις λαογραφικές προεκτάσεις που απαντώνται εδώ.

Σημαντικό σημείο της όλης εκδήλωσης, επίσης, είναι και η έκδοση του ομότιτλου Λευκώματος, που θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια και θα διατίθεται καθόλη τη διάρκεια της Έκθεσης. Βασίζεται στο φωτογραφικό υλικό της Έκθεσης με την επιμέλεια της Αίγλης Δημόγλου και της Πόλυς Καρενά, συνοδεύεται δε από κείμενα του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού Οίκου της Ι.Μ.Δ. με τίτλο: «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ», συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την πάγια αρχή της «Μαγνήτων Κιβωτού», για παρουσίαση «παραδοτέων», μετά από κάθε «Θεματικό Έτος Πολιτισμού».

Η Έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο της Πόλης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2018. Καταβάλλεται προσπάθεια για την σύνταξη εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες μαθητές, μετά τις γιορτές να επισκεφθούν το Μουσείο, να γνωρίσουν καλύτερα τη Μαγνησία, τα προϊόντα της και να εντάξουν σήμερα τη χρήση τους, στην καθημερινή τους διατροφή.

Επίσης, καθόλη τη διάρκειά της, θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις με παρουσιάσεις βιβλίων, προϊόντων, τρόπου επεξεργασίας, αλλά και σεμινάρια για την παρασκευή προϊόντων.

Στα εγκαίνια θα παρασχεθεί παραδοσιακό κέρασμα γλυκού (Μπακλαβάς νηστίσιμος από τα «Σπίτια Γαλήνης» της Ι.Μ.Δ.) και «Θεσσαλικό τσίπουρο», προσφορά του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Την όλη εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, Γεώργιος Βλιώρας, και θα κλείσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού».

TOP NEWS