Για «χρίσμα» από τον Αρχιεπίσκοπο γράφει στους μητροπολίτες ο Φθιώτιδος κ. Νικόλαος

  • Dogma

Πριν καν προλάβει να στεγνώσει το χώμα στο μνήμα του μακαριστού μητροπολίτη Γρεβενών, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος σπεύδει να ζητήσει την ψήφο των εκλεκτόρων για έναν δικό του κληρικό, επικαλούμενος συμφωνία του Αρχιεπισκόπου

Λουδάρος Ανδρέας

Πριν καν προλάβει να στεγνώσει το χώμα στο μνήμα του μακαριστού μητροπολίτη Γρεβενών κυρού Σεργίου, και περίπου τρεις μήνες πριν την προγραμματισμένη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος σπεύδει να ζητήσει την ψήφο των εκλεκτόρων για έναν δικό του κληρικό, τον αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο Κολοκυθά.

Με ημερομηνία, της πρώτης εργάσιμης μετά την κηδεία του μακαριστού μητροπολίτη, ο κ. Νικόλαος απέστειλε συστατική επιστολή προς τα μέλη της Ιεραρχίας, εξαίροντας τις γνώσεις, τον χαρακτήρα και τις εθνικές του ευαισθησίες, του υποψηφίου αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως έχει το «χρίσμα» του Αρχιεπισκόπου.

«Σημειώνω οτι δια την υποψηφιότητα αυτού, έχομεν την σύμφωνον γνώμην του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πολλών Ιεραρχών, οι οποίοι γνωρίζουν καλώς τον υποψήφιον και εκτιμούν την προσφοράν του εις την Εκκλησίαν» γράφει μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης.

ΧΡΙΣΜΑ…

Αν και στην επιστολή γίνεται προσεκτική χρήση των λέξεων που αφορούν την «σύμφωνον γνώμην» του Αρχιεπισκόπου, είναι προφανής η προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει την υποψηφιότητα αυτή.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως για πρώτη φορά γίνεται σε επίσημη επιστολή τέτοια χρήση του ονόματος του Αρχιεπισκόπου, η οποία σε συνδυασμό με την σπουδή της προώθησης του υποψηφίου, τρεις μήνες πριν την σύναξη των Ιεραρχών, έχει δημιουργήσει ήδη τις πρώτες συζητήσεις μεταξύ των Ιεραρχών που αναζητούν απαντήσεις.

Το κύριο ερώτημα είναι αν ο Αρχιεπίσκοπος είναι γνώστης της επιστολής και αν συμφωνεί με το περιεχόμενό της, ειδικά στο σημείο που φαίνεται να έχει δώσει «χρίσμα».

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η επιστολή αυτή, την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το dogma.gr, θεωρείται δεδομένο πως θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις σχέσεις του μητροπολίτη Φθιώτιδος με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Καλά πληροφορημένες πηγές του dogma.gr από την πλευρά του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σημειώνουν πως ο κ. Άνθιμος είχε αποσπάσει την δέσμευση του άλλοτε πνευματικού του υιού, μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικολάου, πως δεν θα κατέβαζε δική του υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση η κάλυψη του μητροπολιτικού θρόνου των Γρεβενών φαίνεται πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και πλούσιο παρασκήνιο, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.


ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, ΧΡΙΣΜΑ

TOP NEWS