Η Χίος τίμησε τη μνήμη του Αγίου Μάρκου

  • Dogma
αγίου μάρκου

Τη μνήμη του Αγίου Μάρκου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστή τίμησε η Μητρόπολη Χίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου.

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου, εορτάστηκε μετά της προσηκούσης εκκλησιαστικής τάξεως η ιερά μνήμη του Αγίου Μάρκου, Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού,  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου Χίου. Το εσπέρας της παραμονής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μάρκος, ετέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό με την συμμετοχή του συνόλου του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως κατά τη διάρκεια του οποίου εκήρυξε τον Θείο Λόγο ο κήρυκας του Θείου Λόγου της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου κ. Σπυρίδων Κασσός.

Την κυριώνυμο ημέρα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία εκήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο περιεχόμενο του κατά Μάρκον Ευαγγελίου.

Στο μεθεόρτιο Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος διένειμε δώρα στα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών της Χίου.

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν ανεψιός του Αποστόλου Βαρνάβα και η μητέρα του ονομαζόταν Μαρία. Η καταγωγή του ήταν μάλλον από την Κύπρο, αργότερα όμως εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα. Το ιουδαϊκό όνομα του ευαγγελιστού ήταν Ιωάννης. Μάρκος ήταν το Ρωμαϊκό του επώνυμο, που πήρε κατά τη συνήθεια που υπήρχε τότε. Και μ’ αυτό έμεινε γνωστός στον χριστιανικό κόσμο.

Το σπουδαίο είναι ότι ο Μακρός έγραψε το δεύτερο κατά σειρά στην Καινή Διαθήκη Ευαγγέλιο περί το 65 μ.Χ. και είναι και το συντομότερο από τα τέσσερα κι είναι γνωστό σαν το Ευαγγέλιο των θαυμάτων του Ιησού. Μέσα σ’ αυτό ο ιερός ευαγγελιστής, παρόλο που δεν ήταν από τον κύκλο των δώδεκα αποστόλων, έχει περιλάβει αρκετά από τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας. Ολίγα από τη διδασκαλία Του, τα θαύματα Του, τα Πάθη και την Ανάσταση Του. Παραλείπει την επί του όρους Ομιλία και τις πιο πολλές από τις μακρές ομιλίες του Ιησού Χριστού. Πιο πολύ ο ευαγγελιστής διηγείται αυτά που έκανε ο θείος Διδάσκαλος κι όχι αυτά που είπε. Και τούτο, γιατί κύριος σκοπός της συγγραφής του ήταν με την έκθεση αυτή των θαυμάτων να αποδείξει τη θεϊκή του Ιησού καταγωγή και τη δύναμη Του, ιδιαίτερα δια των θαυμάτων. Γι΄ αυτό και οι αγιογράφοι τοποθετούν δίπλα στον ευαγγελιστή Μάρκο ένα λιοντάρι, που είναι σύμβολο της δύναμης.

Φωτογραφίες: Ιωάννου Μαρουκάκη & Αλέξανδρου Μπογή.

TOP NEWS