Η ενορία της Αγίας Μαρίνας τίμησε τον Διδυμοτείχου Δαμασκηνό

  • Dogma

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης  ιδιαιτέρως τιμάται στην ενορία Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Στην μνήμη της είναι αφιερωμένο το νότιο κλίτος του Ναού, αλλά υπάρχει και ιδιωτικός ναός επί της οδού Οίτης, καθώς και προσκυνηματική εικόνα στον Κοιμητηριακό Ναό της Αναστάσεως.

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης ιδιαιτέρως τιμάται στην ενορία Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Στην μνήμη της είναι αφιερωμένο το νότιο κλίτος του Ναού, αλλά υπάρχει και ιδιωτικός ναός επί της οδού Οίτης, καθώς και προσκυνηματική εικόνα στον Κοιμητηριακό Ναό της Αναστάσεως.

Οι εορτασμοί εφέτος εντάχθηκαν στα πλαίσια της επετείου των 80 χρόνων ζωής της ενορίας και 50 από της καθιερώσεως του παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου. Έλαβαν μάλιστα ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ναό, τιμήθηκε ο προσκληθείς και Ιερουργήσας εγκαινιαστής του, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός.

«Δεν έχετε συνδεθεί μόνο ως ο εγκαινιαστής του Ναού με εμάς, αλλά γνωρίζετε κατ’ όνομα τους ενορίτες, τουλάχιστον τους ενεργούς, και έχετε προσωπική σχέση με αυτούς » είπε στην προσφώνηση του ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός, συμπληρώνοντας ότι «πλέον στον Έβρο, όπως εξ ιδίας πείρας μπορώ να βεβαιώσω, αγωνίζεστε για την πρόοδο και την προκοπή του λαού που ποιμαίνετε, δίνοντας το παράδειγμα της αυτοθυσίας και της άοκνης διακονίας, βεβαιώνοντας όλους, κληρικούς και λαϊκούς, ότι ο μόνος τρόπος πραγματικής ελευθερίας και χαρίτωσης είναι η ανιδιοτελής αγάπη και η διακονία του Θεού και του ανθρώπου με αυταπάρνηση». Αμέσως μετά ο π. Δαμασκηνός ενεχείρισε στον Μητροπολίτη τιμητική πλακέτα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και συμπάσης της ενορίας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης , αλλά και τιμής για την συμπλήρωση 30 ετών Ιερατείας αλλά και 20 Αρχιερατείας από τον τιμώμενο, κατά το λήγον έτος.

Αντιφωνώντας ο Μητροπολίτης, αφού ευχαρίστησε θερμά τόσο τον π. Δαμασκηνό όσο και τον π. Σεραφείμ τόνισε ότι «ο πνευματικός δεσμός με την ενορία παρά την πάροδο των χρόνων παραμένει ισχυρός και άρρηκτος».

Στην Θεία Λειτουργία το ιερό αναλόγιο πλαισίωσε χορωδία υπό την διεύθυνση του λαμπαδαρίου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Γεωργίου Δεμελή, ενώ συμμετείχαν οι εκ των δεκάδων πνευματικών αναστημάτων του Μητροπολίτου Δαμασκηνού κληρικοί, αρχιμανδρίτες Διονύσιος Χατζηαντωνίου, Γραμματεύς της Συνοδικής επιτροπής Τύπου και εφημέριος Αγίας Φιλοθέης Αττικής, Χερουβείμ Μουστάκας Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Ιωάννης Γαζέτας, εφημέριος Αγίων Αποστόλων Βριλησσίων, Ιωακείμ Δούμας, εφημέριος στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών, πρωτοπρεσβύτεροι Σπυρίδων Λόντος εφημέριος Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας και Παναγιώτης Κούκουνας εφημέριος Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως καθώς και οι εκ των εφημερίων του ναού αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός και πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης, άπαντες χειροτονημένοι εκ των χειρών του. Οι λοιποί των εφημερίων του ναού βρίσκονταν, λειτουργοί ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς στον ιδιωτικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης και ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης στον ναό Αναστάσεως Κοιμητηρίου Αγίας Μαρίνης, ενώ ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου σε διακονία στην Βραζιλία και ο ιερομόναχος Ευσέβιος Μεάντζια στην πατρίδα του Σερβία.

TOP NEWS