Η εορτή της Αγίας Κυράννης στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
αγίας κυράννης

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εόρτιες  λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κατά το διήμερο 27-28 Φεβρουαρίου 2016, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννης Όσσης, προς τιμήν της Ιεράς Μνήμης της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας.

Επίκεντρο όλων των Πανηγυρικών Εκδηλώσεων είναι ο περικαλέστατος και πάνσεπτος Ιερός Ναός της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης, ο οποίος και ευρίσκεται στην πανέμορφη από κάθε άποψη περιοχή της κωμοπόλεως της Όσσης, τόπο καταγωγής της τιμωμένης από την Εκκλησία,  Αγίας Κυράννης.

DSC_8449 DSC_8453
Το απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου ε.έ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίου και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου,  του Θεοφιλεστάτων Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου, καθώς επίσης και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

DSC_8532 DSC_8533

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος που προσήλθαν, παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, αντιπροσωπείες μοναχών και μοναζουσών των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Λαγκαδά, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς καθώς και αντιπρόσωποι της Δήμου Λαγκαδά και της Τοπικής Κοινότητος.

DSC_8540
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος και αναφέρθηκε στην θεολογία του μαρτυρίου και την δύναμη της Ομολογίας της Πίστεως προς τον Κύριο που επέδειξαν οι Νεομάρτυρες των οποίων το παράδειγμα του βίου τους, θα πρέπει να είναι παρηγοριά για όλους εμάς, στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε.

DSC_8587

DSC_8687
Σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, κυριόνυμο ημέρα της Εορτής, οι Εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο θα τελεσθεί προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η Στ΄ Θεολογική –  Αγιολογική Ημερίδα με θέμα: «Νεομαρτύρων Χορείαι», με κύριους ομιλητές τους: α) Μοναχό Μάξιμο Ιβηρίτη, β) τον Ομότιμο Καθηγητή Νευρολογίας κ. Σταύρο Μπαλογιάννη, γ) τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών κ. Συμεών Πασχαλίδη, δ) τον Επίκουρο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφωνα Τσομπάνη και τέλος ε) τον κ. Ηλία Χριστοστομίδη Δρ. Φιλολογίας και Ιστορικό, ενώ παράλληλα θα αναγνωσθούν και τα χαιρετιστήρια μηνύματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

DSC_8439

TOP NEWS