Η εορτή του Οσίου Παταπίου στο ομώνυμο μοναστήρι στα Γεράνεια Όρη

  • Dogma

Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών εορτάστηκε η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού, στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου ευλαβώς φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό Του

Με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών εορτάστηκε χθες, 8η Δεκεμβρίου 2015, η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού, στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου ευλαβώς φυλάσσεται το Ιερό Λείψανό Του.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό, την 7η Δεκεμβρίου 2015, ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, πλαισιούμενοι δε υπό Κληρικών εκ της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας και με την παρουσία άλλων Μοναστικών Αδελφοτήτων και της Ιεράς Αδελφότητος της Ι. Μονής.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε, τη παρακλήσει του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ο φιλοξενούμενος και ομογάλακτος κατά πνεύμα αδελφός του Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε με ευγενικούς και θερμούς λόγους τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για την τιμή και την ευλογία, που για μια ακόμη φορά συμπανηγυρίζει μετά των πιστών της Κορινθίας τη μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Παταπίου στην περιάκουστη Ι. Μονή Του, αναφέρθηκε στην «αντίληψη» του Οσίου, ο Οποίος αντιλαμβάνεται και επιλαμβάνεται των αναγκών και των προβλημάτων των πιστών, που Τον επικαλούνται, αναφερόμενος στην μετάνοια, ως τρόπο σωτηρίας των ψυχών μας, και στην εκκοπή του θελήματός μας προς επικράτηση του Παναγίου θελήματος του Θεού.

Τον Σεβασμιώτατο «ιεροκήρυκα» της Ι. Πανηγύρεως ευχαρίστησε με λόγους εκ καρδίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ως και τις συμπροσευχόμενες Αρχές του Τόπου μας.

Στην συνέχεια, κατά την τάξη της Ι. Μονής, τελέσθηκε Ι. Αγρυπνία στο «Αγιοδέγμον» σπήλαιο, όπου πρόκειται σε ασπασμό το άφθαρτο Ι. Λείψανο του Αγίου, και η οποία «έννυχα» τελείωσε με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την νύκτα προσέρχονταν να αποθέσουν τα αιτήματά τους ή την ευχαριστία τους στον θαυματουργό Όσιο.

Το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και πάλι «διακόνησε» τον ιερό Άμβωνα, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη ευλογία της παρουσίας του Ι. Λειψάνου του προστάτου Αγίου της Κορινθίας αλλά και στην άοκνη προσφορά του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ο οποίος, όπως και στην Χαλκίδα επί τριακονταετία, τοιουτοτρόπως εκδαπανάται υπέρ του ευγενούς Κορινθιακού Λαού με έργα πνευματικά και έργα αγάπης.

Ο συλλειτουργών Σεβ. Ποιμενάρχης μας, αντιφωνών, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, για την διδαχή και την φιλόφρονα αναφορά του στο έργο της Ι. Μητροπόλεώς μας, την Ι. Αδελφότητα της σεβασμίας Μονής, τις Πολιτικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές και λοιπές Αρχές, που παρίσταντο, τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, του τοπικού παραρτήματος της Πειραϊκής Εκκλησίας, κυρίως όμως τους ευλαβείς προσκυνητές «τους εγγύς και τους μακράν» που ανέβησαν «εις το όρος» και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ενώπιον του χαριτοβρύτου Ι. Λειψάνου του «σημειοφόρου» πατρός ημών Παταπίου, ευχόμενος σε όλους πλούσιες τις ευλογίες Του. Ακολούθησε η ευλόγηση των Κολλύβων, μικρά λιτανεία μετά δεήσεως έμπροσθεν του Σπηλαίου και προσφορά Αρτοκλασιών προς ευλόγηση από πολυάριθμους προσκυνητές.

TOP NEWS