Η Λέρος τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες

  • Dogma

Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στη Λέρο την Παρασκευή η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στη Λέρο την Παρασκευή η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Την παραμονή το εσπέρας, βάσει επισήμου προγράμματος το οποίο εξέδωσαν από κοινού η μητρόπολη και ο Δήμος Λέρου, η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών βασταζομένη υπό μαθητών του Νικολαϊδείου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, καθώς και η αρτοκλασία, τέθηκαν στο κέντρο του μητροπολιτικού ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Εψάλη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίον χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λέρου κ.Παΐσιος, παρουσία του ιερού κλήρου της Νήσου, εκπαιδευτικών, μαθητών και πολλών πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης και ανεφέρθη στη ζωή και το έργο των πατέρων της Εκκλησίας και κάλεσε τους μαθητές των σχολείων να έχουν ως πρότυπα τους σοφούς διδασκάλους και στυλοβάτες της ορθοδόξου ελληνικής παιδείας Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Το πρωί της Παρασκευής, τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, παρουσία του επάρχου κ. Ι. Θεμέλαρου, του δημάρχου Λέρου κ. Μιχ. Κόλλια, του αντιδημάρχου κ. Ι. Κωνσταντινίδη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων και Φορέων, αντιπροσωπειών των σχολείων με τις σημαίες τους, εκπαιδευτικών της Νήσου, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και πλήθους πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της μητρόπολης Λέρου αρχιμ. Στέφανος Κατές, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα των τριών μεγάλων διδασκάλων Ιεραρχών και κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ακολουθήσουν το ιερό τούτο παράδειγμα.

Συνεχάρη δε τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου, οι οποίοι κρατούν αυτό το έθιμο πολλά χρόνια τώρα, τιμώντας αυτή τη διπλή εορτή, τον εορτασμό των τρισμεγίστων φωστήρων της παιδείας και τους μεγάλους διδασκάλους, ευεργέτες και κτήτορες των σχολείων της Λέρου και τόνισε τους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η παιδεία.

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική, κάθε χρόνο, είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποίαν ο μητροπολίτης αναγιγνώσκει τον μεγάλο κατάλογο των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας και των Ευαγών Ιδρυμάτων της μητρόπολης, ως επίσης και τα ονόματα των αοιδίμων Διδασκάλων του Γένους, που σε χρόνια σκλαβιάς και δουλείας γαλούχησαν γενεές γενεών στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Φιλτάτης Πατρίδος.

Τόσο κατά τον εσπερινό όσο και κατά την θεία λειτουργία, η χορωδία των νέων ιεροψαλτών του νησιού μας εντυπωσίασαν με την άψογη βυζαντινή απόδοση των ύμνων, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου του μητροπολιτικού ναού Όθωνος Χατζηλάρη.

Το εκκλησίασμα συνεκίνησε η παρουσία πολλών μαθητών και μαθητριών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της νήσου.

Μετά την θεία λειτουργία, η εικόνα των Τριών Ιεραρχών, και το κόλλυβο, που κρατούσαν οι μαθητές, με ιερά πομπή, κατέληξαν στον αύλειο χώρο του Νικολαϊδείου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, ενώπιον των ανδριάντων των μεγάλων ευεργετών και δωρητών, όπου τελέσθηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια στις προτομές τους.

Κατά το έθος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η διευθύντρια κ. Σιμέλα Κινεβιζίδου, μετά την καθιερωμένη ομιλία της, η οποία ανεφέρθη στα πρότυπα της ελληνοχριστιανικής παιδείας, κάλεσε τον μητροπολίτη να ευλογήσει την βασιλόπιτα του σχολείου, ο οποίος και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και καλή πρόοδο στους μαθητές και η άνωθεν σοφία να φωτίσει τις παιδικές ψυχές τους.

Η «Εφορεία Σχολών Λέρου», απένειμε επαίνους στους επιτυχόντες μαθητές των Λυκείων Λέρου, των πανελληνίων εξετάσεων στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο μητροπολίτης, ως πρόεδρος της Εφορείας Σχολών, συνεχάρη τους επιτυχόντες, και εν ολίγοις ανεφέρθη στο έργο της «Εφορείας Σχολών Λέρου», η οποία συνεχίζει την παρουσία της, αλλά και την προσφορά της στο νησί, με το να χορηγεί κατ’ έτος υποτροφίες σε φοιτητές και φοιτήτριες από τα κληροδοτήματα που άφησαν οι φιλοπάτριδες υπέρ της παιδείας Λέριοι Μεγάλοι Ευεργέτες και Δωρητές.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στην Λέρο ολοκληρώθηκαν το εσπέρας της Παρασκευής στον ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο, με την διοργάνωση εκδήλωσης προς τιμήν των εκπαιδευτικών και της καθιερωμένης ομιλίας, την ευθύνη της οποίας είχε φέτος ο πρωτ. Νικόδημος Φωκάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Ο Μέγας Διδάσκαλος του Γένους Άγιος Μακάριος Διάκονος ο Καλογεράς, ο ευαγγελιστής της παιδείας δια το νησί μας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος απένημε τον Χρυσούν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας στην εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Αράπη- Νταλλαρή, η οποία επί πολλά έτη υπηρέτησε την εκπαίδευση από πολλές ευθυνοφόρες θέσεις, σε πολλά νησιά, αλλά και στο νησί της Λέρου. Φανερά συγκινημένη η τιμηθείσα εκπαιδευτικός, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την προσγενομένην αυτήν τιμή.

Τέλος, από τον πρόεδρο πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόδημο Φωκά και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ναού, παρετέθη δεξίωση, προς τιμήν των εκπαιδευτικών, στο πνευματικό κέντρο νεότητος του ναού.

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ

TOP NEWS