Ιάκωβος το όνομα του Νέου Διακόνου της Μητρόπολης Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Με την παρουσία πλήθους Ιερέων από την Λοκρίδα, Μοναζουσών από την Ιερά Μητρόπολή μας και πιστών από την ευρύτερη περιοχή, την Λαμία και τις Σέρρες τελέσθηκε  στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουνίου,  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, επί τη εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρνάβα και Βαρθολομαίου και του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας του Ιατρού, ημέρα κατά την οποία η Ιερά Μονή Πανηγυρίζει την ανάμνηση των Εγκαινίων του Καθολικού από τον Ποιμενάρχη μας, το έτος 2000.

Στις Ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός Χορός, αποτελούμενος από Ιεροψάλτες της περιοχής υπό την Καθοδήγηση του Μουσικολογιωτάτου Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Λαμίας κ. Δημητρίου Μαντέ.

Την ημέρα αυτή άγει τα σεπτά ονομαστήριά του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, του οποίου κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας  εψάλη η φήμη απ’ όλους τους παρισταμένους και δια τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κάνοντας αναφορά εις το σεπτό  πρόσωπό του, εζήτησε από τους Ιερείς, τις μοναχές και τους πιστούς να προσεύχονται καθημερινά, ώστε ο Κύριος να του χαρίζει έτη πολλά γεμάτα με υγεία και δύναμη δια να συνεχίσει την Θεάρεστο και Ευλογημένη Πατριαρχία του, μέσα από την οποία δίδετε η μαρτυρία της Πίστεως,  εκφράζεται η Ενότητα της Εκκλησίας και δοξάζεται το  Όνομα του Τριαδικού Θεού.

Κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη,  ο Σεβασμιώτατος εχειροτόνησε Διάκονο τον εκ Μαλεσσίνης καταγόμενο Γεώργιο Κούτσικο, πνευματικό ανάστημα του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π Ευαγγέλου Μπάνου, τον οποίο και μετονόμασε σε Ιάκωβο, εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Γέροντος Ιακώβου (Τσαλίκη) του νέου Ασκητού, του και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος του εν Ευβοία.

Το νέο όνομα του αμίσθου Διακόνου σκόρπισε μεγάλη χαρά και συγκίνηση στο άκουσμά του σε όλους τους παρισταμένους, μιας και οι κάτοικοι της Λοκρίδος αλλά και ο νέος Διάκονος εγνώριζαν και σεβόταν ιδιαιτέρως τον Όσιο Ιάκωβο, εξομολογούνταν στο πετραχήλι του πολλά χρόνια όταν εκείνος  επισκεπτόταν τακτικώς την περιοχή  με την κάρα του Οσίου  Δαυίδ δια να τους αγιάσει.

Στον λόγο του ο Ποιμενάρχης μας προς το νεοχειροτονούμενο του έδωκε τις πατρικές του συμβουλές, ωμιλώντας για το μυστήριο της Ιερωσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Να προσέξεις παιδί μου ιδιαιτέρως, διότι η Ιερωσύνη, το Θείο αυτό δώρο του Θεού,  εξυψώνει τον άνθρωπο, τον αγιάζει και ο πετυχημένος Ιερεύς συμπαρασύρει μαζί του στην αγιότητα κι’ άλλους ανθρώπους. Να ομοιάσεις στον πατέρα Ιάκωβο, να είσαι πράος, απλός,  ταπεινός και να έχεις πάντοτε φόβο Θεού. Να αναπαύεις με πολύ στοργή και αγάπη τους ανθρώπους εκείνους που θα έχουν την  ανάγκη της ζεστασιάς της Εκκλησίας μας, όπως έκανε και ο Όσιος Ιάκωβος».

Ακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης και χαράς η εις Διάκονον χειροτονία του π. Ιακώβου απάντων αναφωνούντων το «Άξιος».

Μετά την απόλυση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εψάλη το ετήσιο μνημόσυνο της Μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γερόντισσας Μαγδαληνής, δια την οποία ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε με λόγια συγκινητικά.

« Πέρασε ένας χρόνος, Πατέρες, οσιώτατες αδελφές και αγαπητοί μου αδελφοί, χωρίς την παρουσία της Μακαριστής Γερόντισσας Μαγδαληνής. Καυχώμεθα δια το όνομά της και το φιλανθρωπικό της έργο. Σε όλη την διάρκεια της μοναχικής της ζωής υπήρξε φιλόστοργος μητέρα και πάντοτε με περισσή αγάπη και αρχοντιά εδέχετο τους προσκυνητές που την επισκεπτόταν, τους  παρηγορούσε με Λόγους Κυρίου και έδειχνε σε όλους ανεξαιρέτως την αβραμιαία φιλοξενία της. Συναχθήκαμε όλοι σήμερα για να αναπέμψουμε τις προσευχές μας   προς τον Ύψιστο να αναπαύει στους κόλπους του την ψυχή της και είμαστε βέβαιοι ότι κι’ εκείνη από τον Θρόνο του Θεού όπου ευρίσκεται πρεσβεύει για όλους εμάς, για την νυν Καθηγουμένη, Γερόντισσα Ειρήνη, η οποία υπήρξε παράδειγμα αφοσιώσεως προς την Γερόντισσα, την αδελφότητα, τους Ιερείς και για όλα τα Πνευματικά της τέκνα. Ας είναι η μνήμη της αιωνία».

Κατά την διανομή του αντιδώρου εδόθη σε όλους τους παρισταμένους ένα μικρό βιβλίο, το οποίο εξέδωκε η Ιερά Μονή και το οποίο περιέχει ένα σύντομο βιογραφικό της Μακαριστής Γερόντισσας και πολλές φωτογραφίες από τα έργα της Μονής τα οποία εκείνη, ως νέα κτίτωρ εκ βάθρων αποπεράτωσε, προσδίδοντάς στο Ιστορικό αυτό μοναστήρι  την παλαιά του αίγλη.

Ακολούθως, εκ μέρους της αδελφότητος εδόθη σε όλους πλούσιο κέρασμα και γεύμα εις μνήμην της Μακαριστής Γερόντισσας της αγάπης, Μοναχής  Μαγδαληνής.

Στις Ιερές ακολουθίες παρέστησαν: Ιερείς από την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσσίνης Γερόντισσα Θεολογία με την αδελφή Χριστοφόρα,  η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μύλων Γερόντισσα Θεοπίστη με την συνοδεία της, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς Γερόντισσα Χριστονύμφη με την συνοδεία της, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Δαδίου Γερόντισσα Χριστοδούλη με την συνοδεία της,  η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού Γερόντισσα Ελισάβετ, Αντιπροσωπείες μοναζουσών από τις Ιερές Μονές Παναγίας Δαμάστας και Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος συνοδευόμενος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλοί συγγενείς και πνευματικά τέκνα της Μακαριστής Καθηγουμένης από την Λοκρίδα, την Λαμία και τις Σέρρες.

img_0021_3 φθιώτιδος

TOP NEWS