Ιερά Πανήγυρις Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις

  • Dogma
γεώργιος

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Άρτης ετοιμάζει ιερά πανήγυρη για τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και του Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.

Το  πρόγραμμα της Ιεράς πανηγύρεως στη μνήμη του Αγίου Αντωνόυ του Μεγάλου και του Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Άρτης ετοιμάζει ιερά πανήγυρη για τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου και του Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις. είναι το ακόλουθο:

Σάββατο 16 Ιανουαρίου Ώρα 17:00 : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
Κυριακή 17 Ιανουαρίου Ώρα 7:00 : Όρθρος & Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης κ. Ιγνατίου

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών θα τεθεί εις προσκύνηση, υπό των πιστών, τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις.

Ο Νεομάρτυρας Άγιος Γεώργιος, ένας από τους λιγοστούς που μαρτύρησαν μετά την ανεξαρτησία του πρώτου σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Στις 17 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, ημέρα Δευτέρα, ο Άγιος απαγχονίστηκε. Το ιερό λείψανό του παρέμεινε κρεμασμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο παρατηρήθηκαν πολλά θαυμαστά σημεία. Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, 17 Ιανουαρίου, ένα φως κατέβαινε από τον ουρανό και στεφάνωνε το κεφάλι του Νεομάρτυρα.

Το φως αυτό εμφανιζόταν κάθε βράδυ το τριήμερο που ο Νεομάρτυρας παρέμεινε απαγχονισμένος. Ακολούθησε καταιγισμός θαυμάτων στην πόλη. Πλήθος πασχόντων από ποικίλες ασθένειες προστρέχοντας στον άγιο λάμβαναν τη θεραπεία τους. Ακόμη και ≪μια Τουρκάλα άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του αγίου και έτρεξεν εις μίαν άρρωστη Τούρκα, ήτις εθεραπεύθη αμέσως≫, λέει ο Συναξαριστής. Γι’ αυτό και σε εικόνες ο άγιος εικονίζεται κρεμασμένος και φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι. Κατόπιν το σκήνωμά του αγοράστηκε με 300 γρόσια καθώς επιβεβαιώνει και το κατάστιχο της Μητρόπολης των Ιωαννίνων, το οποίο ενταφιάστηκε με τιμές στη δυτική πύλη του Ιερού Βήματος του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου.

Η ταφή του Αγίου ακολουθήθηκε από πλήθος θαυμάτων, αδιάψευστων πειστηρίων αγιότητάς. Στις 25 Οκτωβρίου 1971 έγινε η ανακομιδή των ιερών λειψάνων του, τα οποία εναποτέθηκαν στο ομώνυμο ναό των Ιωαννίνων, που κτίστηκε στον τόπο που πριν ήταν το σπίτι του. Ναός στη μνήμη του Αγίου υπάρχει και στη γενέτειρά του, Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, όπου φυλάσσεται τμήμα το ιερού του λειψάνου.

TOP NEWS