Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma

Πραγματοποιήθηκε  το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 2015, η γενική Ιερατική Σύναξις όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 17ης Νοεμβρίου 2015, η γενική Ιερατική Σύναξις όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Μετά την καθιερωμένη προσευχή ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς όλους τους κληρικούς ανεφέρθη εκτενώς στην σπουδαιότητα της περιόδου όπου διανύουμε εκκλησιαστικός και μέχρι την μεγάλη ημέρα των Χριστουγέννων εφιστώντας την προσοχή όλων στην αναγκαιότητα της σωστής προσεγγίσεως του αληθές νοήματος των επικειμένων εορτών, καθώς επίσης σε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητος, αλλά και στο φιλανθρωπικό έργο που θα πρέπει να επιτελούν όλοι, ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες, ενώ ακολούθησε ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα τρέχοντα θέματα λειτουργικής, ποιμαντικής και διοικητικής φύσεως που αφορούν τις κατά τόπους ενορίες της επαρχία μας.

Εν συνεχεία και μέσα στα πλαίσια των επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους κληρικούς που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας, ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής και πρ. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ανέπτυξε με τον μεστό του λόγο και θεολογική ακρίβεια το θέμα « Ο Ιερεύς ενώπιον των προκλήσεων της απιστίας της εποχής μας».
Ο κ. εισηγητής τόνισε ότι βασικό καθήκον του ιερέως, πέραν των τελετουργικών του καθηκόντων, είναι το «Ἕτοιμοι ἀεὶ πρὸς ἀπολογίαν παντὶ τῷ αἰτοῦντι ὑμᾶς λόγον περὶ τῆς ἐν ὑμῖν ἐλπίδος μετὰ πραΰτητος καὶ φόβου» (Α’ Πέτρου,γ’ 15). Για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της απιστίας χρειάζεται σοβαρή θεωρητική κατάρτιση, αλλά και διάκριση, που σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζει πότε να μιλάει, πότε να σωπαίνει, τι να πει και πώς να το εκφράσει.
Αρχικά, ο κ. Τρίτος αναφέρθηκε στα αίτια της απιστίας που τα εστίασε στην ανεπαρκή γνώση των αληθειών του Χριστιανισμού, στην επιστημονική ημιμάθεια, στην απολυτοποίηση του ανθρωπίνου νου, στο λαθεμένο αίσθημα της αυτάρκειας, στην φαύλη ζωή και στην ασυνέπεια λόγων και έργων των Χριστιανών.

Εν συνεχεία με απλό, παραστατικό και εύληπτο τρόπο εστίασε στα προβλήματα των σχέσεων και επιστήμης, στο πως θα αντιμετωπίζουμε τα ερωτήματα τα σχετικά με την δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου, την ιστορικότητα, την θεότητα του Ιησού Χριστού και την μοναδικότητα του Χριστιανισμού έναντι των άλλων Θρησκειών καθώς και τα εσχατολογικά θέματα, που σχετίζονται με την μετά θάνατον ζωή, και είναι ερωτήματα που συχνά τίθενται στους ιερείς κατά την άσκηση των ποιμαντικών τους καθηκόντων.
Τέλος, ο κ. Καθηγητής υπογράμμισε ότι , ο αντίποδας της απιστίας είναι η Πίστη στον Αναστάντα Ιησού, που είναι η Αποκάλυψη της απόλυτης αλήθειας μέσα στο χρόνο, η μοναδική απάντηση στο υπαρξιακό και μεταφυσικό πρόβλημα του ανθρώπου και η μόνη διέξοδος από το χάος και τα αδιέξοδα των αλληλοσυγκρουόμενων ιδεών της εποχής μας.
Μετά το πέρας της εισηγήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνεχάρη τον ομιλητή για την για την πληρότητα και σαφήνεια της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι η αιτία της απιστίας είναι η αμαρτία και η απομάκρυνση μας από τον Θεό και ότι είναι χρέος του ιερέως να δίδει ως παράδειγμα συνεχή την Μαρτυρία της Πίστεως.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιωτάτος ενημέρωσε όλους Ιερείς για τις επικείμενες εόρτιες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα εις την Ιερά Μητρόπολη, και οι οποίες θα αφορούν μεταξύ των άλλων, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου Ρεντίνης στις 24-25 Νοεμβρίου 2015, την εορτή του Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης κατά το διήμερο 26-27 Νοεμβρίου εις την έδρα της παλαιάς επισκοπής της Λητής θα πραγματοποιηθούν λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις καθώς και Αγιολογική Ημερίδα και τέλος, την πρώτη Ιερά Πανηγύρι επί τη εορτή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου εις τον φερώνυμο νεοαναγειρόμενο Ιερό Ναό της περιοχή του Ηρακλείου, την τελετή των θυρανοιξίων ετέλεσε πριν από λίγο χρονικό διάστημα η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Μετά το πέρας της Ιερατικής Συνάξεως, παρετέθει κέρασμα και γεύμα στο αρχονταρίκι και την τράπεζα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Πέντε Βρύσεων.

TOP NEWS