Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Λαρίσης

  • Dogma
ιερατική

«Μια ποιμαντική πρόταση στη σύγχρονη αντίληψη για τις διαφυλικές σχέσεις», ήταν το θέμα στην Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Λαρίσης με ομιλητή τον π. Αθανάσιο Γκίκα.

 

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017 το πρωί, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, οι οποίοι έφτασαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νικαίας, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης καλωσόρισε τους λειτουργούς του Θεού του Υψίστου και τους παρεκάλεσε μαζί με τους συνεργάτες τους να συνεχίσουν να ασκούν όσο το δυνατόν καλύτερα και αποδοτικότερα το λειτουργικό, πνευματικό , φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας μέσα στις ενορίες τους. Ακόμη ευχαρίστησε δια θερμών λόγων τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Αιδεσιμολογιώτατο π. Αριστείδη και τις φιλάνθρωπες κυρίες της ενορίας της Νικαίας για την πλούσια φιλοξενία, την οποία παρείχαν στους πατέρες της Λαρισαϊκής Εκκλησίας.

Ομιλητής της ιεράς συνάξεως ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος με μεγάλη επιτυχία και με την ρητορική ικανότητα, που τον διακρίνει ανέπτυξε το θέμα :

«Μία ποιμαντική πρόταση στη σύγχρονη αντίληψη για τις διαφυλικές σχέσεις».

Ο π. Αθανάσιος εστίασε την ομιλία του γενικά στο φύλο του ανθρώπου και τις τραγικές διαστάσεις που έλαβε η έννοια αυτή στις μέρες μας. Αρχικά ανέπτυξε δι´ ολίγων τι εννοεί κανείς με την λέξη φύλο, με τη φράση συμπεριφορές φύλου, με τη φράση διαταραχή ταυτότητας φύλου και τι σημαίνει αυτό για τον άνθρωπο ακολουθώντας την ιατρική-ψυχολογική θεώρηση .
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις έννοιες, διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων ξεκινώντας από την παιδική και εφηβική ηλικία και φτάνοντας στην επικοινωνία των μεγάλων στην οπτική της σύγχρονης κοινωνιολογίας με φόντο την ιστορική εξέλιξή τους.
Κατόπιν πολύ εύστοχα παρουσίασε την θεολογική προσέγγιση της φύσεως του ανθρώπου και την προοπτική των σχέσεών του με τον συνάνθρωπο στο πλαίσιο της συντροφικότητας και της διαπροσωπικής επικοινωνίας εντός της Εκκλησίας του Χριστού, ενώ ολοκλήρωσε την εισήγησή του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ευθύνη των ποιμένων και απαντώντας στην συνέχεια σε ερωτήσεις των πατέρων κατέθεσε σημαντικές προτάσεις για την αγωγή και την καλλιέργεια των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ενορίας, στο πλαίσιο της ορθοδόξου πνευματικότητος που υπερβαίνει τις διαφορές των φύλων και δημιουργεί σχέσεις εν Χριστώ, όπου «ουκ ένι άρσεν και θήλυ», αφού όπως επανειλημμένως τόνισε «πάντες γαρ υμείς είς εστέ εν Χριστώ Ιησού».
Στη συνέχεια μετά την εισήγηση του λογίου ομιλητή δόθηκαν αφορμές έντονου διαλόγου για το επίκαιρο αυτό θέμα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος έκλεισε την ιερά αυτή σύναξη δίδοντας πολλές και χρήσιμες συμβουλές και πνευματικές κατευθύνσεις στους ιερείς του Θεού, του Υψίστου, οι οποίοι όπως είπε είναι οι πρώτοι που αγωνιούν και ανησυχούν για ότι τραγικό συμβαίνει γύρω μας, αλλά συγχρόνως και εκείνοι οι οποίοι θα πρέπει ορθώς και μέσα από το πνεύμα των Πατέρων της Εκκλησίας να μπορούν να απαντούν με γνώση, διάκριση και ευθύνη στις σύγχρονες αυτές προκλήσεις.

ieratiki_synaksi_Nikaia_Oct2017-1 ieratiki_synaksi_Nikaia_Oct2017-4 ieratiki_synaksi_Nikaia_Oct2017-3 ieratiki_synaksi_Nikaia_Oct2017-2

TOP NEWS