Ημερίδα αφιερωμένη στον ιεράρχη που πρωτοστάτησε στη διάδοση του Χριστιανισμού

  • Dogma

Ημερίδα με θέμα «Η εξακτίνωση του χριστιανικού κηρύγματος στην μαύρη Ήπειρο, από τον Αιθίοπα Αξιωματούχο στο 21ον αιώνα’’ , διοργανώνει η Θεολογική Σχολή της Αθήνας, την Πέμπτη 26 Ιουνίου.

Λότσιος Ιωάννης
Ημερίδα με θέμα «Η εξακτίνωση του χριστιανικού κηρύγματος στην μαύρη Ήπειρο, από τον Αιθίοπα Αξιωματούχο στο 21ον αιώνα’’ , διοργανώνει η Θεολογική Σχολή της Αθήνας, την Πέμπτη 26 Ιουνίου.

Η ημερίδα είναι προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ενός ιεραποστόλου που όργωσε κυριολεκτικά την Αφρική για την έκφραση της ορθόδοξης μαρτυρίας.

Σύμφωνα με το λήμμα στην Βικιπαιδεία, ο Αρχιεπίσκοπος Aναστάσιος ως ιεραπόστολος πρωτοστάτησε στη σύγχρονη αναγέννηση της Eξωτερικής Iεραποστολής της Ορθόδοξης Eκκλησίας.

Στη δεκαετία 1981-1991, ως Tοποτηρητής της Iεράς Mητροπόλεως Eιρηνουπόλεως – Aνατολικής Aφρικής (Kένυα, Oυγκάντα, Tανζανία), ίδρυσε και οργάνωσε την Πατριαρχική Σχολή «Aρχιεπίσκοπος Kύπρου Mακάριος», την οποία διηύθυνε επί δεκαετία.

Xειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και χειροθέτησε αναγνώστες – κατηχητές προερχομένους από 8 αφρικανικές φυλές• συγχρόνως προώθησε τις μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες.

Mερίμνησε για τη σταθεροποίηση 150 περίπου ορθοδόξων ενοριών και πυρήνων και την ανέγερση δεκάδων ναών, ανήγειρε 7 ιεραποστολικούς σταθμούς, φρόντισε για τη δημιουργία σχολείων και ιατρικών σταθμών.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας:

7.30-10.00: Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Σχολής

10.30-10.40 Σωτ. Δεσπότης, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ: Μία πρώτη συνάντηση του Χριστιανισμού με την Αφρική στην Καινή Διαθήκη (Προλόγισμα)

10.40-11.10 Αθαν. Παπαθανασίου (Δ.Θ., Διευθυντής του περιοδικού Σύναξη, Διδάσκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου): «Η Εκκλησία γίνεται όταν ανοίγεται: Εκκλησία και Ιεραποστολή»

11.10-12.00 Ευάγγ. Μαρινόπουλος (Υπεύθυνος του Γραφείου Ιεραποστολής της Απ. Διακονίας), «Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη» (Προβολή ταινίας 40 λ.)

12.00-12.30 Δημ. Αθανασίου (Μεταπτ. Φοιτητής ΕΑΠ) «Ορθόδοξοι και Κόπτες της Αιγύπτου».

12.30-13.00 Συζήτηση

TOP NEWS