Καινοτόμος κύκλος σπουδών του Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης

  • Dogma
Αηδονίδης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο καινοτόμος κύκλος σπουδών Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης του Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης.

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, οι εξετάσεις του κύκλου μουσικών σπουδών του Μουσικου Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονιδης της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώπιον εξεταστικής Επιτροπής αποτελούμενης από τον κορυφαίο δάσκαλο της Παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, τον διεθνώς αναγνωρισμένο Αρχιμουσικο, πιανίστα, σύνθετη και καλλιτεχνικό Διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, που τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Βασίλη Τσαμπρόπουλο, τον πρωτοπρεσβύτερο Διευθυντή της Μουσικής Σχολής Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Λάμπρο Ανδρεάκη και τη διδάσκουσα του Τμήματος, διεθνώς αναγνωρισμένη ερμηνεύτρια του βυζαντινού, ιερού και αρχέγονου παραδοσιακού μέλους και επ. Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, Νεκταρία Καραντζή.

received_2080141192206281 received_2080142355539498

Οι σπουδαστές του Τμήματος είχαν την ευκαιρία να μυηθούν αυθεντικά στον κόσμο της Ελληνικής μουσικής παράδοσης, κατά το πρότυπο διδασκαλίας της εμβληματικής μορφής του παραδοσιακού τραγουδιού, Χρόνη Αηδονίδη. Στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων του πρωτοπόρου τριετούς προγράμματος διδασκαλίας για την Ελληνική Παράδοση που ίδρυσαν ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή, οι σπουδαστές διδασκονται:

– Παραδοσιακό τραγούδι, με έμφαση στο ρεπερτόριο Θράκης, Μ. Ασίας, Μακεδονίας και Νησιών αλλά και στις μελισματικές ιδιαιτερότητες των καθιστικών τραγουδιών και των ψαλτοτράγουδων της Παράδοσης.

– Στοιχεία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της βασικής θεωρίας των Ήχων, με σκοπό την αναγνώριση και αντιστοίχιση των παραδοσιακών δρόμων με τους βυζαντινούς ήχους και την επάρκεια ανάγνωσης παρτιτούρας βυζαντινής σημειογραφιας.

– Στοιχεία Θεωρίας Μουσικής και σολφέζ, με σκοπό την εξοικείωση του σπουδαστή της μουσικής παράδοσης με το πεντάγραμμο και τις κλίμακες και την αντιστοίχισή τους με τους βυζαντινούς ήχους και τους παραδοσιακούς δρόμους, στο πλαίσιο απόκτησης μιας κατά το δυνατό πληρέστερης και ολοκληρωμένης εικόνας της Μουσικής.

– Στοιχεία Λαογραφίας, με ειδική αναφορά στα ήθη, τα έθιμα και τις δοξασίες της Ελληνικής Λαϊκής Λατρείας, με βιβλιογραφικές αναφορές στο πολύτιμο έργο των κορυφαίων μελετητών της Λαογραφίας Νικόλαου Πολίτη και Γεωργίου Μέγα, αλλά και του Πολυδωρου Παπαχριστοδούλου, ειδικότερα ως προς τις αναφορές των λαογραφικών στοιχείων της Θράκης.

Ο κύκλος μαθημάτων του «Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης» πραγματοποιείται στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδός Ροδοδάφνης 20, λίγα μέτρα από τον προαστιακό Πεντέλης). Ο νέος κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018. Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να απευθύνεστε στο chronisaidonidis@gmail.com

TOP NEWS