Καστοριάς Σεραφείμ: «Αν περιμένουμε από τους ισχυρούς να μας σώσουν είμαστε γελασμένοι»

  • Dogma
καστοριάς σεραφέιμ

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορησού λειτούργησε σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, στο κήρυγμά του μίλησε αναφορικά με το θέμα «ενδυναμού εν τη χάριτι τη εν Χριστώ Ιησού» αναλύοντας τι είναι η χάρις. Και υπενθύμισε ότι είναι η αυτή η άκτιστη ενέργεια του Θεού που χαριτώνει και αγιάζει τον άνθρωπο που ελεύθερα θέλει να δεχθεί αυτή την ευλογία του Θεού.

Και τη χάρη του Θεού τη ζούμε στα Μυστήρια της Αγίας μας Εκκλησίας,
Στο Χρίσμα, στο Βάπτισμα, στην Εξομολόγηση, στο Γάμο, στις Ιερές Ακολουθίες, τη
βιώνουμε την ώρα της προσευχής, σημείωσε μεταξύ άλλων Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ.

Αυτή τη Χάρη του Θεού είχε και ο Άγιος Χαράλαμπος όταν λειτουργούσε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, αλλά ιδιαίτερα την ώρα του μαρτυρίου του, υπογράμμισε.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας ότι λείπει σήμερα από την πατρίδα μας η Χάρις του Θεού, υπενθυμίζοντας τον λόγο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πριν από λίγες ημέρες πως, αν περιμένουμε από τους ισχυρούς της γης να μας σώσουν, είμαστε γελασμένοι. Μόνοι μας θα τα καταφέρουμε, έχοντας ως σύντροφο τη χάρη, την ευλογία και τη ζωντανή παρουσία του Θεού στη ζωή μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα που ετοίμασαν οι κάτοικοι της Κορησού, όπως κάθε χρόνο, προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, του προστάτου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό Κορησός έχει ως πολιούχο τον Άγιο Χαράλαμπο, αφού κατά το 1840 επιδημία πανώλης έπληττε την Κωνσταντινούπολη και η παροικία Κορησιωτών της πόλης ζήτησαν τη χάρη από τον Άγιο Χαράλαμπο να τους προστατέψει με αποτέλεσμα να μείνουν ανέπαφοι από την επιδημία αυτή. Από τότε οι Κορησιώτες γιορτάζουν τη μνήμη του με τιμή και μεγαλοπρέπεια όπου κι αν βρίσκονται με επίκεντρο την Κορησό.

TOP NEWS