Καθιέρωση Ιεράς Εικόνας Αγίου Εφραίμ στην Ευξεινούπολη

  • Dogma
εφραίμ

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός βίωσε η Ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ευξεινούπολη. Πρόκειται για τη φιλοτέχνηση, την έλευση και την καθιέρωση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Εφραίμ του θαυματουργού, διά των χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου.

Η εικόνα του Ενδόξου και Μεγαλομάρτυρος Αγίου Εφραίμ φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Ηλία Μπουρλή, Εκκλησιαστικό Επίτροπο και σπουδαστή της Σχολής Αγιογραφίας της Ενορίας Ευξεινουπόλεως.

Το απόγευμα του Σαββάτου 2/1 η Ιερά Εικόνα του Αγίου Εφραίμ αφίχθη στον Ιερό Ναό, όπου τελέστηκε δέηση, Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ ψάλθηκαν και τα Εγκώμια του Αγίου Εφραίμ. Στη συνέχεια, αναγνώσθηκε η ειδική ευχή του καθαγιασμού του νέου προσκυνηταρίου, όπου τοποθετήθηκε η Ιερά Εικόνα, ενώ σε ειδική θήκη αποθησαυρίστηκε και η Ιερά Εμβάδα του Αγίου, δώρο πολύτιμο της Ιεράς Μονής του Αγίου Εφραίμ της Νέας Μάκρης Αττικής.

Την Κυριακή 3/1, εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία του Δημάρχου Αλμυρού κ. Δημητρίου Εσερίδη, του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Ευξεινουπόλεως κ. Ανάργυρου Τέφογλου και πλήθους πιστών.

εφραίμ

Προ της απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Γεώργιος Γιαννιός, καλωσορίζοντας τον Σεβασμιώτατο κ. Ιγνάτιο, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η Ενορία είναι ένα ζωντανό κύτταρο της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού. Μέσα στο χώρο της υπάρχει ποικιλία χαρισμάτων, τα οποία συγκροτούν το Σώμα της Εκκλησίας και κατ’ αυτό τον τρόπο πορεύεται μέσα στον κόσμο. Σήμερα αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και τιμή, διότι ένας δικός μας άνθρωπος, ο κ. Ηλίας Μπουρλής, το χάρισμα της αγιογραφίας που κατέχει, το χρησιμοποίησε προς όφελος και προκοπή της Ενορίας του. Θα μπορούσαμε να πούμε πως «χάρισε» το χέρι του στον Θεό και τον Άγιο Εφραίμ για να φιλοτεχνηθεί η Εικόνα του…».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που κατέχουν οι Εικόνες στη ζωή της Εκκλησίας, στο προσωπικό βίωμα του κάθε πιστού. «Όλες οι εικόνες»,  σημείωσε, «ανά πάσα ώρα και στιγμή, μπορούν να θαυματουργήσουν. Διότι θαυματουργές δεν τις καθιστά το χέρι του αγιογράφου, το οποίο και αναμφίβολα είναι τίμιο, ευσεβές και πράττει το καλό, αλλά η πίστη των ανθρώπων». Επίσης, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, για ακόμη μία φορά, εξήρε το πολυδιάστατο λατρευτικό, πνευματικό, ποιμαντικό, ιεραποστολικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας της Ευξεινουπόλεως.

Στη συνέχεια, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ανέγνωσε την ειδική ευχή του καθαγιασμού της Εικόνας, την έχρισε διά του Αγίου Μύρου και με αυτόν τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο, αποδόθηκε η Ιερά Εικόνα του Αγίου Εφραίμ στη δημόσια λατρεία της Εκκλησίας.

TOP NEWS