Το ΚΕΣΟ δίπλα στον άνθρωπο – Δωρεάν εξετάσεις για τον Θυρεοειδή αδένα

  • Dogma
Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής

Για ακόμη μία φορά το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο. Με την τελευταία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Κέντρου, 70 άνθρωποι κατάφεραν να εξεταστούν εντελώς δωρεάν για τον Θυρεοειδή αδένα, με ευκαιρία την 25η Μαΐου, ημέρα Εξέτασης του Θυρεοειδούς αδένα.

Εβδομήντα συνάνθρωποι μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) – Εκκλησιαστικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και του καθηγητή Ενδοκρινολογίας υπεύθυνου του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, Παραρτήματος του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Λεωνίδα Ντούντα, καθώς και των συνεργατών του, ώστε να εξεταστούν Δωρεάν για τον Θυρεοειδή αδένα,  με ευκαιρία την 25η Μαΐου,  η οποία έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ιατρική και Ευρωπαϊκή Κοινότητα  ως Ημέρα Εξέτασης  του Θυρεοειδούς αδένα.

unnamed unnamed (4) unnamed (3) unnamed (1)

Στις εποχές της μόλυνσης του περιβάλλοντος, του στρες, της μη σωστής διατροφής, του καπνίσματος, η  προσβολή του ατόμου από πάθηση του Θυρεοειδούς αδένα σημειώνει ποσοστό 27%  και μάλιστα σε ανθρώπους, που δεν  ξέρουν  ότι νοσούν και υφίστανται τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις του.

«Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και του υπερθυρεοειδισμού τείνουν να εξελιχτούν μια από τις ύπουλες επιδημίες των επόμενων χρόνων. Και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, αν δεν υπάρχει παρακολούθηση από τον ιατρό-ενδοκρινολόγο. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη νεαρή μητέρα και στο έμβρυο» εξήγησε ο κ. Ντούντας στις εξεταζόμενες.

Ακόμα η κακή λειτουργία του Θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επηρεάσει τους διαβητικούς, τους καρδιοπαθείς, ενώ η μη έγκαιρη διάγνωση των όζων σε ποσοστά 5-10 % μπορούν να εξελιχτούν σε καρκίνοι, ακόμα και σε πεντάχρονα παιδιά.

Το 45% εξ αυτών, που ήρθαν στο ΚΕΣΟ, κρίθηκε από τον κλινικό έλεγχο και τους υπέρηχους, που υποβλήθηκαν ότι απαιτείται περαιτέρω παρακολούθηση με αιματολογικές και άλλες εξετάσεις. Και στο εξής θα παρακολουθούνται από το Τμήμα  του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου και τον καθηγητή  κ. Λεωνίδα Ντούντα.

Τέλος σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη δράση με την συμβολή της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και του καθηγητή Ενδοκρινολογίας υπεύθυνου του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, Παραρτήματος του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Λεωνίδα Ντούντα, έγινε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο ΚΕΣΟ. Πέρσι είχαν προσέλθει 58 άτομα και φέτος έφτασαν τα 70.

TOP NEWS