Κοινοβουλευτικοί διαξιφισμοί για το τέμενος

  • Dogma
τέμενος

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή βρέθηκε το θέμα του μουσουλμανικού τεμένους κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, στο οποίο είναι ενσωματωμένο το σχετικό άρθρο.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, επισήμανε την ανάγκη να επιδείξουν όλα τα κόμματα, πολιτική και κοινωνική ωριμότητα στο θέμα της οικοδόμησης του μουσουλμανικού τεμένους. «Πρέπει να δείξουμε πολιτική και κοινωνική ωριμότητα όταν έχουμε τόσο κόσμο και στην Αττική και στη χώρα που είναι μουσουλμάνοι», είπε, καλώντας ταυτόχρονα τα κόμματα «να εκφράσουν την βούληση τους, ώστε να λυθεί το θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι το υπουργείο Παιδείας αναμένει την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τον εργολάβο που, λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει πτωχεύσει, ώστε να δοθεί δυνατότητα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα που υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Όπως είναι σεβαστό το δικαίωμα για τον λατρευτικό χώρο το ίδιο σεβαστό είναι και το δικαίωμα να ταφεί κάποιος εκεί που θέλουν οι δικοί του και πολύ σύντομα ελπίζουμε να το καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

Το ΚΚΕ, δια του εισηγητή του Γιάννη Δελλή, γνωστοποίησε ότι θα υπερψηφίσει το άρθρο 5 για το τέμενος στην Αθήνα, γιατί «απλά πρέπει να λειτουργήσει», όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Κατσίκης επανέλαβε την αρνητική θέση του κόμματός του για υπερψήφιση, ενώ επιτέθηκε σε Ν.Δ. και Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλογίζοντάς τους υποκρισία. «Η θέση μας είναι σαφής, σταθερή και διαχρονική και θα ήταν ασυμβίβαστο να το υπερψηφίσουμε όταν το 2016 είχαμε καταψηφίσει την ίδρυση και κατασκευή του» τόνισε. Πρόσθεσε παράλληλα πως «ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την καταψήφισή του είναι το γεγονός ότι η λειτουργία του θα επιβαρύνει τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό».

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Κατσίκης αντέτεινε πως το κόμμα του «έχει το προνόμιο να ψηφίζει κατά συνείδηση και αυτή είναι η διαφορά του με τα άλλα κόμματα». Ο ίδιος απέρριψε την κριτική της εισηγήτριας της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως που χαρακτήρισε «παράδοξο οι ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν και ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις να το υπογράφει». «Ο κύριος Ζουράρης είναι συνεπής στην προηγούμενη άποψη και θέση του για το μουσουλμανικό τέμενος. Υπερψήφισε την κατασκευή και λειτουργία του το 2016. Η θέση του παραμένει ίδια και τώρα γι’ αυτό σήμερα υπογράφει το νομοσχέδιο» υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ιδιότυπης συγκυβέρνησης δύο κομμάτων διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, ο κ. Κατσίκης ανέφερε ότι η κατασκευή και λειτουργία του τεμένους είναι ευθυγραμμισμένη και συμβατή με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι οι ΑΝΕΛ σέβονται την άποψή του.

«Mε το άρθρο 5 δοκιμάστηκε το συγκολλητικό στοιχείο της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» σχολίασε από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Ποταμιού. «Οι μάσκες έπεσαν. Κάποιοι χθες, την κρίσιμη ώρα έφυγαν από την πίσω πόρτα και την καυτή πατάτα σήκωσαν όσοι βάζουν το εθνικό χρέος πάνω από το κομματικό συμφέρον. Δεν υπάρχει δημοκράτης α λα καρτ», είπε.

Το Ποτάμι από χθες ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το άρθρο για τη λειτουργία του μουσουλμανικού τεμένους. Σήμερα, ο εκπρόσωπός του Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε ότι το κόμμα του με τη στάση του έως σήμερα έχει αποδείξει ότι στηρίζει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επιτέθηκε στους ΑΝΕΛ κατηγορώντας τους για μικροπολιτική τακτική και επιλεκτική συναισθηματική συνείδηση. «Η ανεξιθρησκία, αν την πιστεύεις, πρέπει και να φαίνεται. Εσείς κάνετε μικροπολιτική. Αν δεν σας αρέσει, να φύγετε από την κυβέρνηση» πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματός της, η κ. Μεγαλοοικονόμου επανέλαβε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της λειτουργίας του τεμένους, ζητώντας ταυτόχρονα ορισμένες αποσαφηνίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS