Κουρά Μοναχού στην Ι.Μ Αγίων Αναργύρων Καστοριάς

  • Dogma
καστοριάς

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 τελέσθηκε η μοναχική κουρά του οσιοτάτου μοναχού Νικάνορος Χατζή στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Καστοριάς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ επέλεξε την συμβολική περίοδο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, για να εισαγάγει στις τάξεις του μοναχισμού τον ευλαβή αυτό νέο.

Σε όλη τη διάρκεια του εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Αριανζού κ.Βαρθολομαίος, ήταν έκδηλη η κατάνυξη και η προσευχή όλων των παρευρισκομένων, ενώ το κλίμα πνευματικής φόρτισης κορυφώθηκε την ώρα της κουράς. Παρόντες στο μεγάλο αυτό πνευματικό γεγονός ήταν, εκτός του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ και του θεοφιλεστάτου επισκόπου Αριανζού κ.Βαρθολομαίου, και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας Αρχιμ. Σεραφείμ Στεργίου. Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, συμμετείχαν στον εσπερινό ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Αρχιμ. Ευλόγιος Παπαδημητρίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριωτίσσης Αρχιμ. Νεκτάριος Κακουλίδης, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας μ. Εφραιμία Χριστοφορίδου, πλήθος ιερέων, μοναχών και μοναζουσών.

Στον λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ χαρακτήρισε εξαπτέρυγα, δόξα και τιμή του καθηγουμένου π.Ευλογίου τους μοναχούς που κείρονται στην Ιερά Μονή και που αποτελούν ταυτόχρονα μέλη της ιερατικής οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεως. Παράλληλα εξέφρασε και την προσωπική του ευγνωμοσύνη και σεβασμό προς το πρόσωπο του π.Ευλογίου. Αλλάζοντας θέμα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ζωντανή παρουσία στην Καστοριά του Οσίου Νικάνορος, του Οσίου του φωτός και της Χάριτος. Ευχήθηκε στον π.Νικάνορα να είναι όλος πυρ και φωτιά (διότι σύμφωνα με τον αββά Ποιμένα, έτσι πρέπει να είναι οι μοναχοί), να διάγει όπως τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ ενώπιον της θείας Μεγαλοσύνης, να έχει ανοιχτά τα μάτια της ψυχής του για να βλέπει το θέλημα του Θεού και να βιώνει στη ζωή του την Χάρη του Θεού. Του ευχήθηκε επίσης να ομοιάσει με τον πνευματικό του π. Αθανάσιο Γιαννουσά στην πιστότητα, στην καθαρότητα, στην συνέπεια, στην ταπείνωση και στο αφιλοκερδές του φρονήματός του, ώστε να τιμήσει το αγγελικό σχήμα.

Ο θεοφιλέστατος κ.Βαρθολομαίος, στην πνευματική του ομιλία, τόνισε στον π.Νικάνορα ότι ως μοναχός δεν πρέπει να διεκδικεί το δίκιο του, ότι πρέπει να έχει υπομονή και αγάπη στις δοκιμασίες και ότι έχοντας κοινωνία με τον Θεό καθίσταται ο κατεξοχήν κοινωνικός άνθρωπος. Τελειώνοντας του συνέστησε να ζει με σωφροσύνη, παρθενία, υποταγή και υπακοή. Με τον τρόπο αυτό να γίνεται ένας φωτεινός μοναχός και να μοιάσει με αετό, που ενώ πετά ψηλά, έχει ταπεινή καρδιά.

Μετά την κουρά του νέου μοναχού, κλήρος και λαός του ευχήθηκαν να ευαρεστήσει Θεό και ανθρώπους και να πορεύεται μία ζωή προς τον Παράδεισο. Όσοι παρευρέθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων, αποχωρώντας, ένιωσαν βαθιά μέσα τους το μεγαλείο των Μυστηρίων του Θεού και ανανέωσαν την πίστη τους με νέες αποφάσεις για την προσωπική τους βελτίωση. Ας ευχηθούμε όλοι στον π.Νικάνορα, να ακολουθήσει τις ευχές των αρχιερέων και να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας.

TOP NEWS