Kρήτη: Συνταξιούχος ιερέας εδώ και 48 χρόνια στέκεται στο πλευρό των άπορων

  • Dogma
κρήτη

Όταν υπάρχει αγάπη για το συνάνθρωπο και θέληση για προσφορά, τελικά μπορούν να συμβούν και θαύματα, τα οποία και συμβαίνουν στην Κρήτη!

Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το ηθικό δίδαγμα που βγαίνει μέσα από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών στην Κρήτη, που σε συνεργασία με τον επίτιμο πρόεδρο του “Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα” κ. Ιωάννη Μαρκάκη – συνταξιούχο ιερέα που εδώ και 48 χρόνια στέκεται στο πλευρό των απόρων – βοήθησαν την 50χρονη μάνα, Μαρία, και τη 15χρονη κόρη της, Κυριακούλα, να βρουν λύση στο δράμα που βίωναν καιρό τώρα, φέρνοντας ξανά το χαμόγελο στα χείλη τους.

Μάνα και κόρη, μη έχοντας τη στήριξη του πατέρα, προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα μόνες, ζώντας σε ένα σπίτι-τρώγλη, έτοιμο να καταρρεύσει, στην περιοχή των Μαλάδων Ηρακλείου. Ωστόσο πρόσφατα η ζωή τους έμελλε να αλλάξει…

κρήτη

“Όταν πρωτοπήγαμε στο σπίτι τους, οι ποντικοί έκαναν παρέλαση. Όταν έβρεχε, τα νερά έπεφταν πάνω στα κεφάλια τους. Έμπαζε από παντού. Όλοι μαζί λοιπόν αποφασίσαμε να νοικοκυρέψουμε το σπίτι, προσθέτοντας κάθε φορά και ένα λιθαράκι,” αναφέρει συγκινημένος ο π. Ι.Μαρκάκης.

Πιο συγκεκριμένα αυτό που έμελλε να συμμαζευτεί ήταν το σπίτι τους, το οποίο από μια ετοιμόρροπη παράγκα μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό παλατάκι. Και αν αναρωτιέστε πώς έγινε αυτό, η απάντηση είναι απλή: χάρη στην εθελοντική προσφορά απλών ανθρώπων αλλά και επαγγελματιών της πόλης μας, που, μόλις έμαθαν τις πρωτόγνωρες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν μάνα και κόρη, έσπευσαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που στήθηκε προκειμένου ο “στάβλος” να μετατραπεί σε μια ανθρώπινη, ζεστή, φιλόξενη αλλά κυρίως ασφαλή στέγη για αυτές.

κρήτη

Με τη βοήθεια εθελοντών, ο επίτιμος πρόεδρος του “Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα”, πατέρας Ιωάννης Μαρκάκης, έφτιαξε την παράγκα που ζούσε μια 50χρονη μάνα με τη 15χρονη κόρη της, εξοπλίζοντάς την με τα απαραίτητα…

Με δική τους οικονομική συνδρομή και εργασία, αρκετοί συμπολίτες μας και ο πατέρας Ιωάννης Μαρκάκης έβαλαν κουφώματα (πόρτες και παράθυρα) που απουσίαζαν παντελώς από το σπίτι, διαμόρφωσαν τον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο που ήταν ένα αχούρι, ενώ κατάφεραν να φτιάξουν και ένα πλήρως εξοπλισμένο μπάνιο, που μέχρι χθες δεν υπήρχε, προσφορά συμπολίτη μας επαγγελματία, ο οποίος δώρισε ένα ολοκληρωμένο σετ μπάνιου αλλά και τα πλακάκια με τα οποία έντυσαν το χώρο.

Η ζωή τους άλλαξε

«Πέντε χρόνια ζούσαμε το δράμα αυτής της οικογένειας. Θυμόμαστε πως, όταν πρωτοπήγαμε στο σπίτι τους, οι ποντικοί έκαναν παρέλαση. Όταν έβρεχε, τα νερά έπεφταν πάνω στα κεφάλια τους. Έμπαζε από παντού, απουσίαζαν παντελώς πόρτες και παράθυρα, ενώ, άκουσον-άκουσον, δεν υπήρχε μπάνιο. Όταν κάναμε έκκληση για βοήθεια, καθότι το βάρος ανακατασκευής του σπιτιού ήταν μεγάλο, είδαμε ότι παρουσιαζόταν μια σημαντική διάθεση προσφοράς ανθρώπων. Όλοι μαζί λοιπόν αποφασίσαμε σιγά-σιγά, με τις δυνατότητες που είχαμε, να νοικοκυρέψουμε το σπίτι, προσθέτοντας κάθε φορά και ένα λιθαράκι. Καταφέραμε με τη βοήθεια των συμπολιτών μας, στους οποίους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, να το παραδώσουμε επιπλωμένο και εξοπλισμένο με τα απολύτως αναγκαία, βαμμένο και νοικοκυρεμένο. Έτσι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε αυτή την πονεμένη μάνα και την κόρη της να ζουν σε ένα ανθρώπινο σπίτι, με μόνωση για δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Νιώθω αρκετά χαρούμενος, διότι βλέπω πως ακόμα και στις δύσκολες μέρες που ζούμε υπάρχουν αρκετοί ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι ανάμεσά μας, που, παρά το ότι περνούν δύσκολα, δε σταματούν να βοηθούν το συνάνθρωπο και αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό», είπε ο πατήρ Ιωάννης Μαρκάκης, φανερά ικανοποιημένος για τη θετική εξέλιξη της όλης προσπάθειας.

Η 50χρονη μητέρα και η 15χρονη κόρη της, μετά από όλο αυτό, ανοίγουν πλέον μια νέα σελίδα στη ζωή τους, ζώντας από εδώ και στο εξής με ασφάλεια στο “καινούργιο”, κουκλίστικο πια σπίτι τους. Μάλιστα ο κόσμος όπως και ο Σύλλογος “Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” τους το γέμισε επιπλέον με τρόφιμα αλλά και με διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Προβλήματα υγείας για την 50χρονη

Η 50χρονη μητέρα, ως υπέρβαρη – έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει ένα σωρό προβλήματα υγείας, με πιο σοβαρό τη δύσπνοια που τη βασανίζει, με συνέπεια να χρειάζεται οξυγόνο – είναι αδύνατον να εργαστεί. Μη έχοντας λοιπόν κάποιο εισόδημα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και όλα αυτά τα χρόνια μόνο ο Θεός ξέρει πώς καταφέρνει να μεγαλώσει το παιδί της υπό αυτές τις συνθήκες. Η μικρή Κυριακούλα, η κόρη της δηλαδή, συνεχίζει να πηγαίνει σχολείο παρά τις δυσκολίες, ωστόσο η ζωή της δεν ήταν ποτέ ξέγνοιαστη όπως των άλλων παιδιών, αφού αναγκάζεται να σταθεί στο πλευρό της μητέρας της. Η προσπάθεια που συντελείται τώρα είναι να αποδεσμευτεί η οικογένεια από τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος, βάσει νόμου που απελευθερώνει τους αναξιοπαθούντες από το βάρος αυτό, καθώς εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην υποχρέωση αυτή (μέχρι στιγμής τους βοηθά ο “Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” και συμπολίτες μας σε αυτό), με τις ανάγκες τους ωστόσο να μη σταματούν ποτέ. Για αυτό, διαβάζοντας το ρεπορτάζ, όσοι θα ήθελαν να βοηθήσουν την οικογένεια, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2810/230.098 και 6972/308.272.

Πηγή:  iscreta.gr

 

TOP NEWS