Κυριακή Β΄ Νηστειών στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

  • Dogma
Θεσσαλιώτιδος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, την Κυριακή Β΄ Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά) 4 Μαρτίου 2018, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Δ.Δ. Νεοχωρίου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος είπε: «Κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει να αναγιγνώσκεται όλα τα Σάββατα και τις Κυριακές η προς Εβραίους Επιστολή του αγίου, ενδόξου και πανευφήμου αποστόλου Παύλου. Αυτή απευθύνονταν σε χριστιανούς, οι οποίοι προέρχονταν από τους Εβραίους. Αναγιγνώσκεται λοιπόν αυτή, διότι ο απόστολος Παύλος με επιχειρήματα αποδεικνύει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μεσσίας του κόσμου, ο οποίος με τον εκούσιο σταυρικό Του θάνατο, τη θυσία Του για το γένος των ανθρώπων, εξαγόρασε τις αμαρτίες μας και μας χάρισε την αιωνιότητα.

IMG_8847 IMG_8858 IMG_8860 IMG_8865 IMG_8866 IMG_8875 IMG_8880

«Κατ᾽ ἀρχάς σύ, Κύριε, τήν γῆν ἐθεμελίωσας, καί ἔργα τῶν χειρῶν σού εἰσιν οἱ οὐρανοί». Μας αναβιβάζει στο γεγονός της δημιουργίας, τονίζοντας ότι ο Ιησούς Χριστός είναι το πρόσωπο μαζί με το Θεό Πατέρα, που δημιούργησαν τον κόσμο. Έφεραν τον κόσμο από το μη είναι εις το είναι. Ο απόστολος Παύλος τονίζει πως πριν σαρκωθεί ο Δημιουργός του κόσμου είχε στείλει τους Προφήτες, τους Κριτές, τους Αγγέλους ως μεσίτες της Παλαιάς Διαθήκης, της παλαιάς συμφωνίας με το λαό Του, με μεσάζοντα τον προφήτη Μωυσή να διδάξει περί του Θεού. Αν αυτοί είχαν τόση δύναμη και ήταν τόσο σημαντικοί, για φανταστείτε ο σαρκωθείς Λόγος του Θεού, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι ο μεσίτης της νέας διαθήκης, υπογράφοντας αυτή με το σωτήριο αίμα Του δίδοντάς μας ζωή, αφθαρσία και αιωνιότητα. Συνεχίζοντας προτρέπει σε όλους μας να προσέχουμε τι μας διδάσκει, μήπως απομακρυνόμενοι από τη σχέση με τον Ιησού Χριστό χαθούμε, εξοβελιστούμε, εκπέσουμε απομακρυνθούμε από τη χάρη του Θεού.

IMG_8882 IMG_8885 IMG_8888 IMG_8909 IMG_8910 IMG_8916 IMG_8924

Μας καλεί ο απόστολος Παύλος να είμαστε προσεκτικοί μέσα στη ζωή μας, για το κάθε τι που πράττουμε, που λέμε. Σε άλλο σημείο είπε: «η χάρις του Θεού δίδεται στους ανθρώπους και ο λόγος του για να διδασκόμαστε, ώστε να φωτίζεται η καρδιά μας, να φωτίζεται το είναι μας, ώστε να είμαστε δόκιμοι, σπουδαίοι δηλαδή, για τον εαυτό μας, για τους συνανθρώπους μας, πορευόμενοι στη ζωή μας ευεργετώντας, προσφέροντας στους άλλους, ώστε η ζωή μας να χαριτώνεται και ο μεσίτης μας, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ενώπιον του θρόνου της Δόξης του Θεού να μπορεί να μεσιτεύει για μας». Τέλος, εγκαθίδρυσε τον νέο εφημέριο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολογιώτατο Πρεσβύτερο π. Γεώργιο Βακούλα προτρέποντας τον ευσεβή λαό να τον αγαπήσει, διότι να είναι σίγουρος ότι θα λάβει διπλή αγάπη από τον νέο εφημέριό του. Ευχαρίστησε όμως και τον πολιό γέροντα π. Θωμά Τσιούνη, ο οποίος για 48 χρόνια διηκόνισσε την Εκκλησία του Χριστού και το χωριό του ως εφημέριος για 26 χρόνια με αγάπη και σεβασμό. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας έψαλλε ο χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός της Ιεράς μας Μητροπόλεως υπό τη χοραρχία του κ. Ιωάννου Παπαχρόνη, Καθηγητού και Διευθυντού της Σχολής.

Φωτογραφίες: Αθανάσιος Θεοδοσίου

TOP NEWS