Λαγκαδά Ιωάννης: Η περίοδος του Τριωδίου μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στον Θεό

  • Dogma
Λαγκαδά

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Ασκό τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης.

«Η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου, που ήδη εισήλθαμε είναι μία ευκαιρία για τον καθένα από εμάς, ώστε να επωφεληθεί πνευματικά μέσα από τα διδάγματα, τα μηνύματα και τους ύμνους που θα ακουσθούν, μιας και όλα αυτά αποτελούν την δογματική και την ηθική διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας και μας δίδουν πλήρως την δυνατότητα κατανοήσεως των νοημάτων της Πίστεως μας, ώστε να μπορούμε να πορευόμαστε συνεχώς στην ζωή μας, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού», υπογράμμισε κατά την σημερινή Κυριακάτικη ομιλία του, προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμώτατος.

Εν συνεχεία του λόγου του και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή ακουσθήσα Ευαγγελική Περικοπή, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι «η καρδιά μας, θα πρέπει να είναι συντετριμμένη και ταπεινωμένη, για να έρθει μέσα σε αυτήν, η Χάρις και η Ευλογία του Θεού, όπως ήρθε και στην καρδιά του Τελώνου, στο πρόσωπο του οποίου ο καθένας μας μπορεί να δει τον εαυτό του μετανοούντα και αιτούντα το έλεος του Κυρίου, με μόνη μας σκέψη και ενδιαφέρον το τι λέει ο Θεός για εμάς και ποιο είναι το Θέλημα Του και όχι το τι πράττουν οι άνθρωποι ή τι πιστεύουν για το πρόσωπο μας.

0502LAGK 0502LAGK2 0502LAGK3 (1) 0502LAGK3 0502LAGK4 0502LAGK5

Δυστυχώς, έχουμε αφήσει να μας κυριεύει το κοσμικό φρόνημα. Ο άνθρωπος μέσα από αυτό προσπαθεί να φανεί αρεστός στους άλλους με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τον Θεό, έστω και αν επιτελεί έργα ιερά και άγια. Ότι πράττουμε θα πρέπει να γίνεται πάντοτε από αγάπη και με αγάπη, όχι για να φανούμε και να δικαιώσουμε τον εαυτό μας, αλλά γιατί αγαπάμε το αληθινό, το άγιο, το ιερό, το θείο, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό».

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης επεσήμανε ότι, «η Περίοδος του Τριωδίου, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στον Θεό, στον συνάνθρωπο και στον ίδιο μας τον εαυτό, αρκεί να ταπεινωθούμε αληθινά και να ζητήσουμε πραγματικά το έλεος Του Κυρίου και την συγνώμη Του, λέγοντας μέσα από την καρδιά και την ψυχή μας το «Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ».

Μέσα από την προσευχή, η οποία είναι ότι η αναπνοή για το σώμα, ο άνθρωπος επικοινωνεί με τον Θεό. Και τι πιο ωραίο πράγμα από το να ζει κανείς μέσα σε μία κοινωνία με τον Κύριο, γεμάτος και αγιαζόμενος πάντοτε από χαρά και ευλογία».

TOP NEWS