Λαγκαδά Ιωάννης για Θρησκευτικά: H Θεολογία της Εκκλησίας μας προϋποθέτει προσωπικό βίωμα

  • Dogma
λαγκαδά

Τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και την συνοδεία του, εδέχθει το πρωί της 19ης του τ. μ. Σεπτεμβρίου 2016, εις τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Σκοπός της επισκέψεως του κ. Διοικητού, ήταν η ενημέρωση του Σεβασμιωτάτου, για την έναρξη της εθνικής διακλαδικής ασκήσεως μεγάλης κλίμακας επ’ ονόματι «ΣΑΡΙΣΑ 2016», η οποία θα διεξαχθεί από της 19 έως 23 Σεπτεμβρίου 2016, υπό τον συντονισμό της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τμήματος ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά-Σκεπαστού-Σοχού-Σταυρού, και θα έχει ως βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς την εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή διαδικασιών, την ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, την δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων καθώς και την συνεργασία με συμμαχικές δυνάμεις, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και θέματα της τρέχουσας επικαιρότητος.

λαγκαδά

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά ευχαρίστησε τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς, για την ενημέρωση του αυτή, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία και την εξαγωγή χρησίμων συμπερασμάτων μετά το πέρας της ασκήσεως, συγχαίροντας τον ταυτόχρονα για το πολυσχιδές έργο που επιτελεί καθώς και για την άρτια γνώση της αποστολής τους.

λαγκαδά

Εν συνεχεία και επί τη ευκαιρία της ενάρξεως του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνεκάλεσε το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου ε.έ., την πρώτη Σύναξη όλων των Ιεροκηρύκων της Μητροπόλεως και το απόγευμα της ιδίας ημέρας, την Σύναξη των Κατηχητών και των Κατηχητριών των ενοριών της Μητροπόλεως.

Απευθυνόμενος προς τους Ιεροκήρυκες της Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, τους έδωσε κατευθυντήριες γραμμές γύρω από την Διακονία του Λόγου, προτρέποντάς τους να επιτελούν το έργο τους με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη, έχοντας σωστή και αληθινή επικοινωνία με τον συνάνθρωπο.

Τους συνέστησε, τα κηρύγματα τους να έχουν Χριστοκεντρικό περιεχόμενο και να είναι κηρύγματα καρδιάς και όχι αντιγραφές ή ανατυπώσεις.

Παράλληλα, τους συμβούλεψε να κάνουν καλή προετοιμασία, να μην βιάζονται και να μην χρησιμοποιούν υψηλές θεωρίες αλλά να κινούνται πάντοτε μέσα στα πλαίσια της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διάλογος κυρίως γύρω από την θέση του κηρύγματος μέσα στην Θεία Λειτουργία, ενώ καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε όλους τους Ιεροκήρυκες να πραγματοποιούν περισσότερες ομιλίες στις ενορίες καθώς επίσης και απογευματινές συνάξεις.

λαγκαδά

Απευθυνόμενος, κατόπιν προς τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες των ενοριών, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε τις σκέψεις του και τις προτάσεις του για την καλύτερη πορεία του νεανικού έργου, θέτοντας ταυτόχρονα τους βασικούς άξονες για το νέο κατηχητικό έτος.

Προέτρεψε όλους τους παρισταμένους εργάτες του Ιερού Αμπελώνος του Κυρίου, να έχουν ιδιαίτερη προθυμία στην διακονία τους, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην εποχή μας, καθώς πολλά παιδιά ζούνε μακριά από τον Θεό και την Εκκλησία.

Τόνισε, ιδιαιτέρα ότι θα πρέπει να επιτελούν το έργο που τους αναθέτει η Εκκλησία με ζήλο και απόλυτη αφοσίωση, όπως έπρατταν και οι Άγιοι Απόστολοι, ομολογώντας Χριστό συνεχώς και παντού και διδάσκοντας τον Λόγο Κυρίου και όχι προσωπικές απόψεις και σκέψεις.

Εν συνεχεία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών, τονίζοντας ότι η Θεολογία της Εκκλησίας μας, προϋποθέτει προσωπικό βίωμα και εμπειρία, ενώ τόνισε και την ανάγκη της Λειτουργικής ζωής των νέων και την εκμάθηση του αντιρρητικού λόγου.

Καταλήγοντας παρουσίασε όλα τα τμήματα που λειτουργούν και αφορούν την νεότητα στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά «Αγία Κυράννα», ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεση του, για την ίδρυση ενός ωδείου και μίας μπάντας, έτσι ώστε το κάθε παιδί και κάθε νέος ή νέα να μπορεί να καλύπτει τις όποιες ανάγκες του εντός του χώρου της Εκκλησίας, δημιουργώντας του κατάλληλες προϋποθέσεις και καλύπτοντας τις όποιες ανάγκες του, καθώς επίσης και την σύσταση ομάδος ιεραποστολικών εξορμών, που στόχο θα έχει την βοήθεια εμπερίστατων αδελφών.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε εκ μέρους του Γραφείου Νεότητος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Πουτούκης, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στα πλαίσια των μαθημάτων, όλων των βαθμίδων των κατηχητικών συνάξεων που θα πραγματοποιηθούν καθώς επίσης και στις προγραμματισμένες δράσεις και συνολικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη την διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους, ενώ προέτρεψε τους κατηχητές να αντλούν περιεχόμενο μαθημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και τις ειδικής ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος, με τους διακονητές τους νεανικού έργου της Μητροπόλεως, ενώ παράλληλα ο Σεβασμιώτατος επίδωσε προς όλους και διοριστήρια γράμματα τους εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση του, για ότι χρειαστούν, προτρέποντας τους παράλληλα να μην διστάζουν να τον επισκέπτονται και να του εκφράζουν ελεύθερα τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους, για ότι αφορά τον ευαίσθητο τομέα της νεολαίας.

TOP NEWS