Λαμπρά εορτάστηκε ο Προφήτης Ηλίας στην Καστοριά

  • Dogma
ηλία

Λαμπρά εορτάστηκε ο προστάτης των Γουνοποιών και των Γουνεργατών της Καστοριάς Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως , στην περιοχή Τσαρδάκι.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή των Κληρικών του, αλλά και εκατοντάδων πιστών, που τίμησαν την πυρφόρο ανάβαση του Προφήτου Ηλιού στους ουρανούς.
Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στον Προφήτη Ηλία και στην παρρησία που είχε στον Θεό, ο οποίος είναι ο πρόδρομος της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία της πατρίδος μας και ιδιαίτερα της μακεδονικής μας γης, η οποία γράφτηκε με το αίμα των ηρώων και όχι με μελάνι, όπως γράφεται σήμερα. Και συμπλήρωσε πως η περιοχή της Καστοριάς, είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία, με μοναδικό πολιτισμό και είναι το μέρος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους αγώνες του Έθνους μας.

Ανήμερα της εορτής, στον ίδιο Ιερό Ναό, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε μια μεγάλη προσφορά του Χριστιανισμού στην εποχή μας και αυτή ενίσχυση της προσωπικής μας κοινωνίας με τον συνάνθρωπο και ιδιαιτέρως η αρετή της απλότητος.

Δεν ισοπεδώνει τους ανθρώπους, δεν τους κάνει τυποποιημένες μηχανές, δεν τους διακρίνει μεταξύ τους. Την ίδια αξία έχει εκείνος που κατέχει κοσμικά αξιώματα με εκείνον που κάνει την πιο ευτελή εργασία. Το πνεύμα του Χριστού είναι πνεύμα αγάπης, προσφοράς, θυσίας, πνεύμα ενότητος και ομοψυχίας.

Κι αν ο καθένας μας, κατέληξε ο κ Σεραφείμ, έδινε ένα ελάχιστο μέρος από αυτά που διέθετε στον συνάνθρωπό του, τότε δεν θα υπήρχε αυτή η κοινωνική αδικία που ζει ο πλανήτης αλλά και ο τόπος μας.

TOP NEWS