Λαμπρή πανήγυρις Αγίου Πολυκάρπου στη Μενεμένη

  • Dogma
μενεμένη

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις του Ιερού Ναού Αγίου Πολυκάρπου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπολεως στη Μενεμένη.

Στη λαμπρή πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Πολυκάρπου της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπολεως στη Μενεμένη, χοροστάτησε και ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας, πλαισιωμένος από πατέρες της  Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά τον Εσπερινό τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος της Ι.Α.Α. ενώ κατά τη Θεία Λειτουργία ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Παντελεήμων Αναστασιάδης.

Ο Προϊστάμενος του Ναού, Οικονόμος Στυλιανός Χαρπαντίδης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγάπη του καθώς και τους λοιπούς πατέρες, τον Δήμαρχο και όλους όσους βοήθησαν για την τέλεση της Ιεράς πανηγύρεως. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αξία του Αγίου Πολυκάρπου, ως Επισκόπου αλλά και στις αλησμόνητες πατρίδες τις οποίες πρέπει να τις θυμόμαστε και να τις ζούμε ως το σπόρο που φυτρώνει στην γη για να καρποφορήσει.

Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε περί το 80 μ.Χ. από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς, τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα, που είχαν εγκλειστεί στη φυλακή για την πίστη του Χριστού, και βαπτίσθηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Λίγο πριν αναχωρήσει από τον πρόσκαιρο αυτό βίο ο Άγιος Βουκόλος, Επίσκοπος Σμύρνης (βλέπε 6 Φεβρουαρίου), χειροτόνησε μετά των Αγίων Αποστόλων, ως διάδοχό του, τον Άγιο Πολύκαρπο και μετά κοιμήθηκε με ειρήνη.

Ο Άγιος Πολύκαρπος, διακρινόταν για την σωφροσύνη, τη θεολογική κατάρτιση και την αφοσίωση στη διδασκαλία του Ευαγγελίου, καθώς μιλούσε πάντα σύμφωνα με τις Γραφές. Ήταν ο γνησιότατος εκπρόσωπος της αποστολικής διδασκαλίας σε όλες τις Εκκλησίες της Ασίας. Ο Άγιος Ειρηναίος παρέχει την πληροφορία ότι ο Άγιος Πολύκαρπος μετέστρεψε πολλούς από τις αιρέσεις του Βαλεντίνου και του Μαρκίωνος στην Εκκλησία του Θεού. Διηγείται μάλιστα και ένα επεισόδιο αναφερόμενο στη στάση του Αγίου Πολυκάρπου έναντι του Μαρκίωνος. Όταν ο αιρεσιάρχης αυτός τον πλησίασε κάποτε και του απηύθυνε την παράκληση: «ἐπεγίνωσκε ἠμᾶς», δηλαδή αναγνώρισέ μας, ο Άγιος απάντησε: «ἐπιγινώσκω, ἐπιγινώσκω σὲ τὸν πρωτότοκον τοῦ Σατανᾶ».

 

TOP NEWS