Λαμπρή πανήγυρις Οσίου Παταπίου στην ομώνυμη Ιερά Μονή Λουτρακίου

  • Dogma
παταπίου

Με τηνσυμμετοχή πλήθους προσκυνητών εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Παταπίου του θαυματουργού, στη πανηγυρίζουσα ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι, όπου ευρίσκεται αποθησαυρισμένο το Ιερό Λείψανό Του.

Τον πανηγυρικό Εσπερινό την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιούμενος υπό Κληρικών εκ της Μητροπολιτικής Επαρχίας και με την παρουσία άλλων Μοναστικών Αδελφοτήτων και της Ιεράς Αδελφότητος της Ι. Μονής.

Στο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Οσίου Παταπίου ως ανθρώπου του Θεού, ο οποίος με την αγάπη του προς τον Θεό και τον άνθρωπο παραμένει «ζωντανός» όλους αυτούς τους αιώνες, πρεσβεύοντας στον Κύριο και Θεό μας υπέρ ολόκληρης της Οικουμένης.

105_5445

Στη συνέχεια, κατά την τάξη της Ι. Μονής, τελέσθηκε Ι. Αγρυπνία στο Καθολικό της Ι. Μονής και στο Ι. σπήλαιο, όπου βρίσκετε το άφθαρτο Ι. Λείψανο του Οσίου, με την παρουσία πολλών ευλαβών Προσκυνητών, που καθ’ όλη την νύκτα προσέρχονταν να ασπαστούν και να προσφέρουν την ευχαριστία τους στον θαυματουργό Άγιο.

Το πρωί της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου 2016, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκήρυξε επικαίρως, τονίζοντας ότι ο Όσιος Πατήρ ημών Πατάπιος εφαρμόζοντας το Ευαγγελικό: «Ζητεῖτε δέ πρῶτον τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καί τήν δικαιοσύνην αὐτοῦ, καί ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν» (Ματθ. στ΄ 33) εγκατέλειψε την τύρβη των βιοτικών μεριμνών όχι γιατί μισούσε τον κόσμο αλλά γιατί η αγάπη Του προς τον Θεό και τους ανθρώπους Τον έκανε να παλεύει με τον εαυτό του και τον μισόκαλο Διάβολο. Ολοκλήρωσε δε την πολύτιμη διδαχή του καλώντας τους πιστούς να γίνουν γνήσια τέκνα του Θεού, εφαρμόζοντας το διαχρονικό παράδειγμα του Όσιου και εναποθέτοντας στον Όσιο κάθε τι που τους προβληματίζει και ό,τι συντελεί στην απομάκρυνση τους από την Χάρι του Τρισαγίου Θεού.

Ο συλλειτουργών Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος, αντιφωνών, ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, για την ευγενική παρουσία του στην πανήγυρη του Οσίου Πατρός Παταπίου, την Ι. Αδελφότητα της σεβασμίας Μονής, τις Πολιτικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές και λοιπές Αρχές, που παρίσταντο, τους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας, για την ζωντανή αναμετάδοση των Ι. Ακολουθιών, κυρίως όμως τους ευλαβείς προσκυνητές «τους εγγύς και τους μακράν» που ανέβησαν «εις το όρος» και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ενώπιον του χαριτοβρύτου Ι. Λειψάνου του «σημειοφόρου» πατρός ημών Παταπίου, ευχόμενος σε όλους πλούσιες τις ευλογίες Του. Ακολούθησε η ευλόγηση των Κολλύβων, μικρά Λιτανεία μετά δεήσεως έμπροσθεν του Σπηλαίου και προσφορά Αρτοκλασιών προς ευλόγηση από πολυάριθμους προσκυνητές.

Η πανηγυρίζουσα Ι. Μονή παρέθεσε «τράπεζα» στους προσκεκλημένους της και προσέφερε «ευλογίες» στους ευλαβείς προσκυνητές.

105_5445 105_5424 105_5404 105_5373 105_5352

TOP NEWS