Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο

  • Dogma

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 100 ετών από τη γέννηση του μεγάλου μας λογοτέχνη, κριτικού λογοτεχνίας και ποιητή Ζήσιμου Λορεντζάτου, οργάνωσε εκδήλωση – αφιέρωμα με τίτλο: «Η εύρεση του χαμένου κέντρου. Ζήσιμος Λορεντζάτος 100 χρόνια από τη γέννησή του».

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 100 ετών από τη γέννηση του μεγάλου μας λογοτέχνη, κριτικού λογοτεχνίας και ποιητή Ζήσιμου Λορεντζάτου, οργάνωσε στις 27 Νοεμβρίου 2015 εκδήλωση – αφιέρωμα με τίτλο: «Η εύρεση του χαμένου κέντρου. Ζήσιμος Λορεντζάτος 100 χρόνια από τη γέννησή του».
Τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου, αναφερόμενος στον σκοπό αυτών των λογοτεχνικών εκδηλώσεων του Π.Κ. τονίζοντας ότι «δημιουργούμε ευκαιρία για διάλογο της Εκκλησίας με μια πολιτισμική παρακαταθήκη κορυφαίας ποιότητας –την λογοτεχνία- την οποία φαίνεται να αγνοούμε αλλά και να μας αγνοεί».

Στη συνέχεια χαιρετισμό εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου απηύθυνε ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α. αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης αναφερόμενος στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος, που το Πολιτιστικό Κέντρο αναλαμβάνει μέσα απ’ αυτό το άνοιγμα διαλόγου Εκκλησίας και σύγχρονης τέχνης.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής, συγγραφέας και κριτικός Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος μίλησε για την σύνδεση Παπαδιαμάντη και Λορεντζάτου και για την μεγάλη επιρροή που άσκησαν τα Παπαδιαμαντικά έργα στην λογοτεχνική πορεία του Λορεντζάτου, όπως επίσης έκανε και αναφορές σε προσωπικά γεγονότα και εμπειρίες που είχε μέσα από την γνωριμία του με τον Λορεντζάτο.

Κατόπιν, τον λόγο πήρε ο εκδότης και ιδρυτής των εκδόσεων ΔΟΜΟΣ, Δημήτρης Μαυρόπουλος, επιστήθιος φίλος του Λορεντζάτου , ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του ΔΟΜΟΥ και της προετοιμασίας και έκδοσης των Απάντων του Παπαδιαμάντη -έργου μνημειώδους αξίας στην Ελληνική γραμματεία- στα οποία αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η συμβολή του Λορεντζάτου. Στη συνέχεια ο Δ.Μαυρόπουλος αναφέρθηκε στον μεταφυσικό άξονα της πορείας και των συγγραφών του Λορεντζάτου καθώς και στην ξεκάθαρη ομολογία πίστης του μέσα από τις ημερολογιακές σημειώσεις του, οι οποίες εξεδόθησαν σε ογκώδη, ιδιαιτέρως καλλιτεχνημένο τόμο, υπό τον τίτλο Collectanea.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και προβολή μέρους από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ αφιερωμένο στο Ζήσιμο Λορεντζάτο.

TOP NEWS