Με μηνύματα για τις απουσίες η Σύναξη των Προκαθημένων

  • Dogma
σύναξη προκαθημένων

«Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι οι απούσες Εκκλησίες θα καταφέρουν να έρθουν,» υποστήριξε το πρωί της Παρασκευής , μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Γαλλίας ,από το Κολυμπάρι των Χανίων όπου και ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύναξη των Προκαθημένων. 

Κατά τη Σύναξη των Προκαθημένων, μέσα από μία λιτή δήλωση αλλά με πολλά μηνύματα ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ενδείξεις για αφίξεις από τους εκπροσώπους των Εκκλησιών που δεν παρίστανται τόνισε η Ορθοδοξία του καλεί όλους ,χωρίς να μπαίνουν όρια και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελευταία επιστολή του Πατριάρχης της Μόσχας , οποίος σε μία αποστροφή του λόγου επισημαίνει ότι η ενότητα της Εκκλησίας παραμένει και δεν αμφισβητείται παρά τις όποιες απουσίες της Συνόδου.

Οι 10 Προκαθήμενοι συνεπικουρούμενοι από δύο Μητροπολίτες τους έκαστος, σ προσευχηθήκαν από κοινού για την ευόδωση των εργασιών της Συνόδου στην εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας και αφού περπάτησαν ,μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μοναστήρι μέχρι το χώρο της ορθόδοξης ακαδημίας μπήκαν στον χώρο προκειμένου να ξεκινήσουν τη μικρή Σύναξη όπου και στρέφεται το ενδιαφέρον.

Σε σύντομη δήλωση του στους δημοσιογράφους ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του μηνύματος και στην διάρκεια της μικρής Συνόδου οι Προκαθήμενοι θα προχωρήσουν στην έγκριση ή στη βελτίωση του μηνύματος σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας , ενός κειμένου ιστορικού με αποδέκτη τον κόσμο ,αυτό που περιμένει ο κόσμος . Είναι ευκαιρία να δώσουμε στον κόσμο ελπίδα ,είναι ευκαιρία να μιλήσουμε μία άλλη γλώσσα που θα απευθύνεται στον κόσμο.

σύναξη προκαθημένων

Τι θα γίνει στη Μικρή Σύναξη των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών

Σε αυτή τη συνάντηση πρόκειται να γίνει η «θεώρηση του μηνύματος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», που συνιστά ουσιαστικά και το τελικό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί με το πέρας των δεκαήμερων εργασιών της Συνόδου. Το περιεχόμενό του και κατά πόσο αυτό θα αφήνει περιθώρια αποδοχής των όποιων αποφάσεων της Συνόδου και για όσους απουσιάζουν, ή θα αποτελεί ρηματική διακοίνωση και προς τους ίδιους, φαίνεται ότι θα καθορίσει εν πολλοίς, ιδίως μετά τη Μεγάλη Σύνοδο, την έκβαση των αποφάσεων και τη λειτουργικότητά τους μέχρι τουλάχιστον την επόμενη αντίστοιχη Μεγάλη Σύνοδο, που ήδη έχει προκαθοριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία.

Εν ολίγοις, το μήνυμα της Συνόδου θα δρομολογήσει για το μέλλον είτε τη «γεφύρωση» των σημερινών διαφορών, αναγορεύοντας σε ιστορικής σημασίας τη Σύναξη της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, είτε θα παραπέμπει σε μια εν σπέρματι κάθετη πλέον ρήξη.

Π.Ασημακόπουλος: Στην ορθοδοξία δεν υπάρχουν πρωτεία εξουσίας αλλά τιμής

»Η Σύνοδος θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση πολλών πραγμάτων στην ορθόδοξη Εκκλησία για τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο» επισήμανε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο διδάκτορας θεολογίας Παναγιώτης Ασημακόπουλος.

Αναφέρθηκε στο πατριαρχείο της Μόσχας και στη διεκδίκηση εκ μέρους του , του τίτλου της 3ης Ρώμης, θέμα που συζητείται έντονα σήμερα στους θεολογικούς κύκλους, αλλά διευκρίνισε πως στην ορθοδοξία δεν υπάρχουν πρωτεία εξουσίας αλλά πρωτεία τιμής και διαβαθμίσεις ανάλογα με την ιστορία κάθε εκκλησίας.

Πηγη: nea kriti

 

TOP NEWS